Business Internaţional

Dimensiunea dezastrului din turism: Gigantul Tui a raportat pierderi de 3,2 miliarde de euro şi caută ajutor de urgenţă de la guvernul german

Dimensiunea dezastrului din turism: Gigantul Tui a...

Autor: Alex Ciutacu

10.12.2020, 12:50 381

Grupul german de turism Tui a raportat pierderi de 3,2 miliarde de euro până acum în 2020 şi cere ajutor guvernamental de urgenţă, după ce pandemia a forţat compania să anuleze vacanţele de sărbători şi opţiunile de croazieră din Europa, potrivit FT.

Tour operatorul a anunţat joi că va aplica noi măsuri de reducere de costuri, care ar trebui să îi economisească între 100 şi 400 de milioane de euro, în încercarea de a rămâne în picioare în criza generată de pandemie.

Veniturile Tui pentru 2020 până în septembrie au scăzut cu 58% în comparaţie cu anul trecut, situându-se la 7,9 miliarde de euro. Astfel, grupul a înregistrat pierderi înainte de taxe de 3,2 miliarde de euro, faţă de un profit de 692 milioane de euro în 2019.

Săptămâna trecută, Tui a bătut palma pentru o finanţare cu un consorţiu de investitori, bănci şi un fond de sprijin susţinut de statul german.

Ca parte a tranzacţiei de săptămâna trecută, omul de afaceri rus Alexei Mordashov – cel mai mare acţionar al Tui – îşi va majora participaţia în compania germană, care astăzi se situează la 25%.

Grupului Tui are o flotă de 150 de aeronave şi 10 vase de croazieră, iar în 2020 a fost afectat de restricţiile aplicate în repetate rânduri de guvernele lumii, care au dat o lovitură puternică întregii industrii de turism.

Cu toate acestea, grupul a anunţat astăzi că înregistrează o cerere în creştere pentru vara anului 2021 şi că programele gândite pentru luna mai a anului 2021 sunt deja ocupate în proporţie de 50%. În medie, preţurile vacanţelor pentru vara viitoare vor fi cu 14% mai mari decât cele din 2019.

Grupul Tui a subliniat că 2021 va fi „un an de tranziţie” şi că turismul nu va reveni la nivelul dinainte de pandemie decât în 2022.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO