Business Internaţional

Din cauza salariului minim fermierii germani ameninţă că-şi vor muta producţia în România şi Bulgaria

Fermierii germani susţin că impactul salariului minim asupra afacerilor lor se va vedea în timpul recoltei din 2017

Fermierii germani susţin că impactul salariului minim asupra afacerilor lor se va vedea în timpul recoltei din 2017

Autor: Bogdan Cojocaru

03.08.2015, 00:03 6604

Lobby-şti din sectorul agricol şi din presă au făcut presiuni mari pentru a câştiga excepţii de la aplicarea salariului minim pe economie, scrie Deutsche Welle.

Fermierii sugerează că după expirarea excepţiilor nu vor avea altceva de făcut decât să producă în străinătate, poate în România şi Bulgaria, cele mai sărace ţări din UE.

Este deja a şaptea lună de când Germania are, pentru prima dată în istorie, un salariu minim pe economie, dar nu toată lumea este fericită. Guvernul cancelarului Angela Merkel a recunoscut că lobby-şti din diferite sectoare economice i-au cerut să-i excepteze de la regula care spune că nimeni nu poate avea un salariu mai mic de 8,50 euro pe oră.

Informaţia a apărut în presă mulţumită demersurilor Partidului de Stânga. Cei mai insistenţi au fost reprezentanţii fermierilor şi asociaţiile publisherilor de ziare, care s-au întâlnit cu oficiali guvernamentali de nu mai puţin de 15 ori în lunile anterioare adoptării legii salariului minim pe economie în parlament. Se pare că presiunile au fost eficiente deoarece ambele sectoare au câştigat amânări în privinţa implementării salariului minim. Persoanele care muncesc la ferme cu contract temporar pot primi salarii mai mici decât cel minim până la sfârşitul anului 2016, în timp ce persoanele care distribuie ziare pot fi plătite mai puţin până la sfârşitul anului 2017.

„Lobby-ştii s-au asigurat că întregi sectoare au fost ocolite de salariul minim. În special lobby-ştii publisherilor şi ai asociaţiilor agricole au simţit o nevoie mai mare să discute cu guvernul în timpul procesului de legiferare“, a afirmat Michael Schlecht, membru în parlament din partea Partidului de Stânga. „Rezultatul este bine cunoscut. Sute de mii de oameni nu pot beneficia de introducerea salariului minim pe economie la începutul acestui an“. Însă Asociaţia Fermierilor Germani nu crede că a câştigat prea multe avantaje. „Am fost invitaţi la audieri, la fel cum s-a făcut cu fiecare grup de interese, şi credem că este legitim să descriem ceea ce se întâmplă de fapt în lumea afacerilor“, a afirmat purtătorul de cuvânt al asociaţiei Michael Lohse. De asemenea, fermierii susţin că impactul salariului minim asupra afacerilor lor se va vedea în timpul recoltei din 2017. „Am făcut analize şi am transmis mai departe rezultatele. O parte din producţie se va duce în străinătate. În România şi Bulgaria salariul minim este de 1 sau 2 euro. Du-te la cumpărături cu ochii larg deschişi. O jumătate de kilogram de cireşe din Brandenburg te-ar costa 7,50 de euro şi ai doi copii cărora le plac cireşele. Cireşele din Bulgaria te-ar costa 3,50 euro. Ce ai alege? Apoi, bineînţeles, retailerul îi va spune fermierului că nu-i mai poate cumpăra cireşele. Producţia se duce în afară, cu costul locurilor de muncă din Germania. Asta spunem cu toţii“, a explicat Lohse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO