Business Internaţional

Din cauza scumpirii carburanţilor, est-europenii s-au apucat de turism la pompă. Dar şi germanii

Din cauza scumpirii carburanţilor, est-europenii s-au...

Autor: Bogdan Cojocaru

08.02.2022, 22:05 33900

După excursiile anterioare în Ungaria, slovacii se îndreaptă din februarie către benzinăriile polo­neze, umplându-şi rezervoarele maşinilor, canistrele şi butoaiele cu câteva sute de mii de litri de carburant, pe care-l găsesc acolo mai ieftin decât acasă. Ca răspuns, Polonia a decis să instituie controale la frontiere, scrie Euractiv.

În Polonia, benzina şi motorina sunt cu aproximativ 25 până la 35 de eurocenţi mai ieftine deoarece guvernul de la Varşovia a decis să reducă  valoarea TVA pentru aceste produse energetice ca reacţie la explozia inflaţiei. La un plin de rezervor de 50 de litri, slovacii pot economisi între 10 şi 18 euro dacă trec graniţele în căutare de benzină mai ieftină. Varşovia a decis, de asemenea, să elimine TVA pentru alimente în pachetul de măsuri care vizează combaterea inflaţiei ridicate - scutul antiinflaţie.

Aceasta înseamnă că o călătorie în Polonia merită şi pentru slovacii care locuiesc mai departe de graniţă. Destinaţiile tipice pentru slovaci includ oraşele Zakopane, Nowy Targ, Czarny Dunajec şi Jablonka. Mai multe benzinării au raportat că au rămas deja fără combustibil şi au fost nevoite să se închidă pentru câteva ore.

„Ştim despre aceste practici şi vom efectua inspecţii“, a anunţat autoritatea poloneză de control al transporturilor rutiere, citată de serviciul de ştiri Onet. „Patrulele noastre vor verifica dacă sunt transportate cantităţi mari de combustibil în maşini, în afară de rezervoarele de combustibil, la graniţa cu Slovacia în Chyzne. Ar fi periculos“, a precizat agenţia într-un comunicat.

Potrivit legii, un automobil care trece graniţa nu poate transporta mai mult de patru canistre de 60 de litri de carburant în afară de ce are în rezervor, cu condiţia ca aceste canistre să îndeplinească standardele UE. Turismul la pompă din Slovacia în Ungaria a început după ce guvernul ungar al premierului Viktor Orban a fixat preţul benzinei cu octan 95 la 480 HUF (1,34 euro) pe litru la mijlocul lunii noiembrie.

Dar şi un număr tot mai mare de cehi şi germani alimentează în ţările vecine. După cum a raportat Die Welt, asociaţia germană a benzinăriilor (Verband des Garagen- und Tankstellengewerbes Nord-Ost) a avertizat că benzinăriile germane de lângă graniţă ar putea da faliment din cauza valului de „turism la pompă“ în Polonia. „Acele staţii au probleme reale“, a subliniat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO