Într-o mişcare care a luat pe nepregătite guvernul german, UniCredit, a doua mare bancă italiană, anunţa ieri dimineaţă că a achiziţionat o participaţie de 9% în cadrul Commerzbank, a doua bancă după mărime din Germania, iscând speculaţii privind o posibilă preluare. Iar speculaţiile au fost confirmate la scurt timp, surse familiare cu situaţia declarând pentru Reuters că CEO-ul UniCredit Andrea Orcel a contactat managementul Commerzbank invitând banca să se gândească la discuţii de fuziune.
Mişcarea UniCredit este cel mai clar semn de până acum că banca italiană vrea să cumpere Commerzbank.
Un purtător de cuvânt al Commerzbank nu a confirmat, dar nici nu a infirmat faptul că banca a fost contactată de UniCredit.
După ce UniCredit a anunţat achiziţia acţiunilor rivalei germane şi faptul că va căuta să-şi crească în continuare participaţia, surse familiare cu discuţiile au declarat pentru Financial Times că banca germană este deschisă unor negocieri privitoare la o posibilă fuziune cu UniCredit.
Surse familiare cu discuţiile interne ale Commerzbank au declarat pentru FT că banca nu a fost anterior contactată de UniCredit şi a aflat despre tranzacţie ieri dimineaţă, însă acestea au adăugat că Commerzbank va evalua planurile UniCredit cu o minte deschisă.
Acţiunile celor două bănci au crescut pe bursă. Cele ale UniCredit au urcat cu până la 1,95% în Milano, conferind băncii o valoare de piaţă de aproape 60 miliarde de euro. Faptul că acţiunile băncii italiene au crescut indică aprecierea investitorilor faţă de operaţiunea anunţată de UniCredit, potrivit tg24.it.
O încercare de fuziune între UniCredit şi Commerzbank a fost pe masă din 2017, dar Germania era la acea vreme reticentă cu privire la acordurile bancare transfrontaliere, în timp ce instituţia italiană era angajată într-o restructurare internă. În 2019, a fost explorată posibilitatea unei fuziuni, însă războiul din Ucraina a marcat un regres clar în negocierile dintre cele două bănci.
Mişcarea neaşteptată a UniCredit cu privire la Commerzbank a luat guvernul german prin surprindere şi îl aduce pe cancelarul german Olaf Scholz într-o situaţie complicată, notează Bloomberg. Berlinul nu a fost avertizat din vreme că UniCredit va reacţiona rapid când a oferit o tranşă din acţiunile Commerzbank spre vânzare marţi, conform unor surse familiare cu procesul.
Oficialii germani se aşteptaseră ca mai mulţi investitori diferiţi să cumpere acţiunile Commerzbank, menţinându-şi participaţiile la niveluri modeste. Acest lucru ar fi asigurat independenţa în continuare a băncii, astfel ca aceasta să rămână concentrată pe creditarea firmelor mijlocii de pe piaţa internă.
Un membru al puternicului sindicat din sectorul german al serviciilor Verdi a declarat pentru FT că sindicatul va lupta din toate puterile împotriva oricărei fuziuni între cele două bănci. La nevoie, sindicatul va organiza proteste publice, a ameninţat Stefan Wittman.
Mişcarea UniCredit ar putea semnala începutul mult-aşteptatului proces de consolidare a sectorului bancar european.
Banca italiană deţine deja HypoVereinsbank cu sediul în Munchen. O fuziune între HypoVereinsbank şi Commerzbank ar crea un gigant bancar german capabil să rivalizeze cu cea mai mare bancă a ţării Deutsche Bank.