Business Internaţional

Din culisele afacerii bancare a ultimilor ani, în care UniCredit a prins pe picior greşit Germania şi a înhăţat o bucată mare din perla Commerzbank

Din culisele afacerii bancare a ultimilor ani, în care...

Autor: Catalina Apostoiu

12.09.2024, 00:05 739

Într-o mişcare care a luat pe nepregătite guvernul german, UniCredit, a doua mare bancă itali­ană, anunţa ieri dimineaţă că a achiziţionat o participaţie de 9% în cadrul Commerzbank, a doua bancă după mărime din Germania, iscând speculaţii privind o posibilă preluare. Iar speculaţiile au fost confirmate la scurt timp, surse familiare cu situaţia declarând pentru Reuters că CEO-ul UniCredit Andrea Orcel a contactat managementul Commerzbank invi­tând banca să se gândească la discuţii de fuziune.

Mişcarea UniCredit este cel mai clar semn de până acum că banca ita­li­ană vrea să cumpere Commerzbank.

Un purtător de cuvânt al Commerzbank nu a confirmat, dar nici nu a infirmat faptul că banca a fost contactată de UniCredit.

După ce UniCredit a anunţat a­chi­ziţia acţiunilor rivalei germane şi faptul că va căuta să-şi crească în con­tinuare participaţia, surse familiare cu discuţiile au declarat pentru Fi­nan­cial Times că banca germană este deschisă unor negocieri privitoare la o posibilă fuziune cu UniCredit.

Surse familiare cu discuţiile in­terne ale Commerzbank au declarat pentru FT că banca nu a fost anterior contactată de UniCredit şi a aflat des­pre tranzacţie ieri dimineaţă, însă acestea au adăugat că Commerzbank va evalua planurile UniCredit cu o minte deschisă.

Acţiunile celor două bănci au crescut pe bursă. Cele ale UniCredit au urcat cu până la 1,95% în Milano, conferind băncii o valoare de piaţă de aproape 60 miliarde de euro. Fap­tul că acţiunile băncii italiene au cres­cut indică aprecierea investitorilor faţă de operaţiunea anunţată de UniCredit, potrivit tg24.it.

O încercare de fuziune între UniCredit şi Commerzbank a fost pe masă din 2017, dar Germania era la acea vreme reticentă cu privire la acordurile bancare transfrontaliere, în timp ce instituţia italiană era angajată într-o restructurare internă. În 2019, a fost explorată posibilitatea unei fuziuni, însă războiul din Ucraina a marcat un regres clar în negocierile dintre cele două bănci.

Mişcarea neaşteptată a UniCredit cu privire la Commerzbank a luat guvernul german prin surprindere şi îl aduce pe cancelarul german Olaf Scholz într-o situaţie complicată, notează Bloomberg. Berlinul nu a fost avertizat din vreme că UniCredit va reacţiona ra­pid când a oferit o tranşă din acţiu­nile Commerzbank spre vânzare marţi, conform unor surse familiare cu procesul.

Oficialii germani se aşteptaseră ca mai mulţi investitori diferiţi să cumpere acţiunile Commerzbank, menţinându-şi participaţiile la niveluri modeste. Acest lucru ar fi asigurat independenţa în continuare a băncii, astfel ca aceasta să rămână concentrată pe creditarea firmelor mijlocii de pe piaţa internă.

Un membru al puternicului sindicat din sectorul german al serviciilor Verdi a declarat pentru FT că sindicatul va lupta din toate puterile împotriva oricărei fuziuni între cele două bănci. La nevoie, sindicatul va organiza proteste publice, a ameninţat Stefan Wittman.

Mişcarea UniCredit ar putea semnala începutul mult-aşteptatului proces de consolidare a sectorului bancar european.

Banca italiană deţine deja HypoVereinsbank cu sediul în Munchen. O fuziune între HypoVereinsbank şi Commerzbank ar crea un gigant bancar german capabil să rivalizeze cu cea mai mare bancă a ţării Deutsche Bank.