Business Internaţional

Din disperare, Rusia îşi sacrifică viitorul pentru a supravieţui prezentului

Producţia de petrol a Rusiei a ajuns la maximul ultimelor trei decenii

Producţia de petrol a Rusiei a ajuns la maximul ultimelor trei decenii

Autor: CătăIina Apostoiu

04.04.2016, 00:05 24022

Un conflict puternic este pe cale să izbucnească în Rusia în con­diţiile în care ministerul de finanţe al ţării şi-a exprimat intenţia de a majora taxele impuse industriei petroliere locale pentru a aduce bani la buget, potrivit CNBC.

Declinul economiei şi pră­buşirea preţurilor petrolului au afectat puternic bugetul ţării, determinându-i pe oficialii ruşi să încerce să obţină venituri mai mari de la companiile energetice locale în loc să aplice reduceri drastice de costuri care, se tem aceştia, ar pu­tea avea consecinţe politice dra­matice.

Planul, unul viabil pe termen scurt din perspectiva Kremlinului, ar putea pune pe butuci industria petrolieră a ţării, afectând prin urmare perspectivele de creştere pe termen lung ale Rusiei, aver­tizează specialiştii.

„Planul ar avea efecte pe termen lung“, afirmă Lauren Goodrich, analist al firmei Strat­for. Dacă sectorul resurselor ener­getice al Rusiei nu beneficiază de noi investiţii în următorii doi ani, ţara s-ar putea confrunta cu declinuri prelungite ale producţiei de petrol, avertizează Goodrich.

În condiţiile în care sancţiunile ţin departe investiţiile din afară, companiile energetice locale re­prezintă baza Rusiei pentru men­ţinerea nivelurilor de producţie pe o piaţă mondială din ce în ce mai competitivă.

Sancţiunile occidentale, preţu­rile scăzute ale petrolului şi cos­turile guvernamentale ridicate au lovit puternic Rusia. Date recente arată că economia s-a contractat cu 3,7% în 2015 comparativ cu 2014. Între timp, rubla s-a depre­ciat cu aproximativ 55% din 2014.  Totuşi, companiile petroliere locale au reuşit să facă faţă dificultăţilor.

Cu profituri în dolari şi costuri locale în ruble, giganţii energetici ruşi s-au descurcat mai bine decât rivalii internaţionali. Totuşi, guvernul rus şi-a legat impozitarea progresivă de preţul petrolului, astfel încât veniturile sunt mult mai scăzute la actualul preţ de sub 40 dolari decât în perioada când petrolul depăşea 100 dolari. 

Taxele generate din sectorul petrolier au totalizat aproape 50% din veniturile fiscale ale Rusiei în 2014.

Însă nu toată lumea consideră că noul plan de majorare a taxelor va avea efecte negative asupra economiei.

Ildar Davleţin, analist al Rennaissance Capital, argu­men­tează că declinul producţiei ge­nerat de reducerea investiţiilor va fi de numai câteva puncte pro­centuale, fără a produce un im­pact dramatic asupra economiei.

De fapt, spune Davleţin, uşoara scă­dere a producţiei Rusiei ar putea împinge pre­ţurile în sus, aducând Rusiei venituri în creştere. Aceste fon-duri la rândul lor ar putea fi folosite pentru reducerea dependenţei economiei ruse de petrol.

Pentru alţii, însă, acesta este un scenariu fantezist.

Între timp, producţia petro­lieră a Rusiei a crescut cu 0,3% până la 10,91 milioane de barili pe zi în martie, cel mai ridicat nivel din aproape 30 de ani, punând sub semnul întrebării angajamentul Moscovei de a îngheţa producţia înainte de reuniunea producă­torilor din Doha din 17 aprilie, potrivit Reuters.

Ministrul rus al energiei Alexander Novak a declarat că producţia din martie nu va reprezenta un obstacol în calea respectării angajamentului Rusiei.

Unii observatori spun că Rusiei îi va fi dificil să-şi respecte angajamentul din moment ce industria locală este dominată de mai multe companii petroliere mari, ca Rosneft, Gazprom şi Lukoil, fiecare cu agenda proprie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO