Business Internaţional

Discurs istoric al premierul britanic: Marea Britanie nu va rămâne membru cu drepturi depline al uniunii vamale şi al pieţei. Premierul scoţian: Ieşirea din piaţa UE va fi "catastrofală", Scoţia va alege alt drum

Discurs istoric al premierul britanic: Marea Britanie nu...

Autor: Olimpia Nicolae

17.01.2017, 15:19 12465

Theresa May, premierul britanic, a anunţat în cadrul discursului mult aşteptat că Marea Britanie nu va rămâne membru cu drepturi depline al uniunii vamale şi al pieţei Uniunii Europene, după Brexit, informează presa britanică.

Aceasta a adăugat faptul că Marea Britanie doreşte negocierea unor acorduri comerciale cu restul statelor lumii.

Premierul a sugerat că statul britanic ar prefera să păstreze o formă de ”membru asociat” al uniunii, limitând creşterea birocraţiei în cadrul activităţilor comerciale ce exportă Europei continentale.

”Nu doresc să fim restrânşi de tarifele externe comune”, a adăugat May propunând o nouă relaţie cu membrii Blocului comunitar ce implică o formă preferenţială de acces a uniunii vamale.

În cadrul discursului său, May a afirmat că doreşte ca Marea Britanie să rămână în relaţii de prietenie şi de învecinare agreabile. Deşi există susţinători ai unui acord sever, acest lucru ar reprezenta un ”act dezastruos de autovătămare al statelor europene şi nu ar reprezenta o acţiune întreprinsă de un prieten”. May a afirmat de asemenea că este de preferabil să nu se ajungă la niciun fel de acord, decât unul deficitar.

Theresa May a spus că ar prefera să părăsească Uniunea Europeană decât să accepte un acord nefavorabil. Ea a adăugat că în cazul în care acest lucru ar avea loc, Marea Britanie ar lua în considerare adoptarea unui model economic revizuit (reducerea taxelor, pentru a atrage investiţii din UE).

Ieşirea Marii Britanii de pe piaţa unică a Uniunii Europene va fi "catastrofală din punct de vedere economic", avertizează premierul scoţian, Nicola Sturgeon, avertizând că Scoţia va alege un alt parcurs şi sugerând că ar putea opta pentru independenţă.

"Ieşirea de pe piaţa UE va fi catastrofală din punct de vedere economic. Scoţia trebuie să poată opta pentru un viitor diferit", a reacţionat Nicola Sturgeon.

"Guvernul Marii Britanii nu poate să ne scoată din UE şi de pe piaţa comună a UE fără a ţine cont de impactul asupra economiei, asupra locurilor de muncă şi standardelor de viaţă", a subliniat Sturgeon.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO