Business Internaţional

​Discursul de ieri al şefei FED a creat confuzie. Investitorii nu mai sunt siguri de politicile monetare ale Rezervei Federale Americane

​Discursul de ieri al şefei FED a creat confuzie....

Autor: Departamentul Economic

30.03.2016, 10:19 1400

Şefa FED a contrazis estimările unora dintre cei mai de seamă economişti de pe Wall-Street, care se aşteptau la o creştere a dobânzii în prima jumătate a anului.

Yellen a spus în cadrul şedinţei FED de ieri că cea mai bună abordare este de a lua măsurile de înasprire a politicii fiscale cu precauţie şi că în momentul de faţă, condiţiile financiare şi economice sunt mai puţin favorabile decât în decembrie, când FED a crescut dobânzile pentru prima dată în ultimii nouă ani.

Totuşi, unii economişti au văzut neclaritate în mesajul şefei FED şi au început să fie nesiguri în legătură cu siguranţa măsurilor luate de banca centrală, precum şi de calea aleasă pentru politica monetară.

”Jannet Yellen a oferit audienţei puţine explicaţii când vine vorba de proiecţii şi aşteptări pentru normalizarea ratelor, dar în schimb şi-a bombardat ascultătorii cu eventuale probleme care ar putea apărea. Ea a reuşit astfel să reducă încrederea investitorilor în FED”, a declarat Ward McCarthy, economistul şef al Jefferies.

De asemenea, economişti ai Citigroup şi-au redus estimările pentru creşterea dobânzii şi se aşteaptă la o singură creştere anul acesta, în septembrie sau decembrie, după discursul de ieri.

”Înainte, Yellen ar fi putut să se uite la un pahar de apă şi să te contrazică dacă este jumătate plin sau jumătate gol. Astăzi, ea a luat paharul parţial plin, a aruncat cea mai mare parte din el şi apoi a declarat că paharul este aproape gol”, a spus ironic Stephen Stanley, economistul şef al Amherst Pierpont.

Totuşi, acţiunile asiatice în afara Japoniei au crescut puternic după ce şefa FED, a reasigurat pieţele că banca centrală va creşte progresiv dobânda de referinţă. Preţul petrolului şi-a revenit, în timp ce dolarul se îndreaptă către cea mai proastă cotaţie din ultimii cinci ani, scrie Bloomberg.

”Pentru prima dată după multă vreme, Janet Yellen vorbeşte iar pieţele cresc. Este clar că ratele dobânzii din SUA nu vor creşte în viitorul apropiat”, a spus Niv Dagan, director executiv la Peak Asset Management.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO