ZF 24

Discuţiile privind dobânzile negative revin în forţă în SUA

Donald Trump

Donald Trump

Autor: Catalina Apostoiu

14.05.2020, 18:10 154

Preşedintele american Donald Trump a declarat că Statele Unite ar trebui să primească „darul“ dobânzilor negative, după ce trei oficiali ai băncii centrale americane (Fed) au semnalat că banca centrală agreează ideea, scrie Bloomberg. Trump şi-a exprimat în mod repetat dorinţa ca SUA să plătească dobânzi negative la datorii.

Totuşi, Fed, care şi-a redus dobânda de referinţă aproape de zero în martie în faţa crizei generate de coro­navirus, nu anticipează folosirea dobânzilor negative, potrivit oficialilor băncii.

„În cel mai bun caz, ar trebui să le analizăm mai mult, dar nu cred că acesta ar fi un instrument pe care l-am utiliza în SUA“, a declarat preşedintele Fed Chicago Charles Evans.

Preşedintele Fed St. Louis James Bullard şi-a reiterat scepticismul, remarcând că strategia are rezultate amestecate şi „nu este o soluţie bună pentru SUA“. La rândul său, Ro­bert Kaplan de la Dallas Fed a declarat pe CNN că este îm­potriva dobânzilor negative.

Potrivit JPMorgan Chase, o dobândă negativă în SUA este în continuare improbabilă, dar dacă ar fi adoptată, ar aduce be­neficii nete. „Dobânzi uşor negative cum ar fi -10 puncte ba­ză timp de un an sau doi ar fi benefice în actuala con­junc­tu­ră“, se arată într-o notă a strategilor băncii americane. În no­tă se subliniază că dobânzile ar avea nevoie să fie doar uşor ne­gative, şi nu pentru o perioadă lungă de timp, pentru a fi efi­ciente.

Ideea dobânzilor negative în SUA a intrat din nou în dis­cu­ţie în ultimele zile pentru că contractele futures iau în prezent în calcul astfel de dobânzi.

Bănci centrale din alte ţări, inclusiv din Europa şi Ja­ponia, au încercat dobânzile negative cu rezultate mixte.

Ideea este de penalizare a băncilor pentru deţinerea de cash în exces şi încurajare a acestora să dea credite, impulsionând astfel investiţiile companiilor şi încurajând consumatorii.

Ideea este analizată acum şi în alte ţări, ca Marea Britanie şi Noua Zeelandă.

Este „destul de posibil“ ca Banca Angliei să implementeze măsuri adiţionale de relaxare monetară pe viitor, a declarat recent viceguvernatorul pentru politică monetară Ben Broadbent, potrivit CNBC.

Comitetul de politică monetară al băncii a decis menţinerea dobânzilor la un minim istoric de 0,1% săptămâna trecută, după ce a redus de două ori dobânzile de la 0,75% de la începutul pandemiei.

Dobânzile negative sunt criticate de comunitatea financiară pentru că băncile trebuie să plătească pentru a parca lichiditate la banca centrală şi pentru erodarea profiturilor acestora. „Asta nu înseamnă că nu analizăm în continuare o astfel de idee“, a declarat Broadbent.

Banca centrală neozeelandeză a dublat volumul de obligaţiuni pe care le achiziţionează ca parte a programului său de QE şi a semnalat o posibilă trecere la dobânzi negative în contextul impactului puternic al pandemiei asupra economiei ţării, potrivit CNBC.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO