• Leu / EUR4.9410
  • Leu / GBP5.6488
  • Leu / USD5.0408
Business Internaţional

Disperat să acopere gaura lăsată de Brexit, Bruxellesul a pus ochii pe profiturile BCE

Disperat să acopere gaura lăsată de Brexit, Bruxellesul a pus ochii pe profiturile BCE

Autor: Catalina Apostoiu

29.03.2018, 00:04 350
Autorităţile de la Bruxelles au plecat la vânătoare de bani. Pentru că ieşirea Marii Britanii din UE va lăsa o gaură de 100 miliarde de euro în bugetul comun al Uniunii, Comisia Europeană este obligată să gândească creativ pentru a acoperi această gaură, scrie Financial Times.

Marea Britanie este al doilea cel mai mare contribuabil net la bugetul comun.

Băncile centrale din zona euro ar putea fi victimele. În contextul efortu­rilor de a găsi noi surse de venituri, Comisia Europeană a pus ochii pe profiturile realizate de băncile centrale din zona euro ca modalitate rapidă de a-şi umple propria vistierie. Asta în condiţiile în care ţări ca Olanda şi Austria refuză să-şi crească contribuţiile la bugetul UE la 1.000 miliarde de euro după plecarea Marii Britanii.

De la începutul uniunii monetare, peste 90% din profiturile realizate de BCE din tipărirea de bani sunt transferate către 19 bănci centrale naţionale care decid cât dau propriilor guverne şi cât păstrează pentru ele.  Autorităţile europene estimează că veniturile generate astfel ar putea atinge până la 56 miliarde de euro.

Deşi comisia este responsabilă pentru propunerea unui plan de structurare a bugetului comun, deciziile finale vor fi luate de guvernele naţionale care se pregătesc de discuţii în lunile următoare.

Ce ar putea să nu meargă? Mai întâi, unele guverne nu vor ceda banii fără a lupta. Pentru cele mai multe, aceste fonduri primite de la BCE le consolidează trezoreriile naţionale în fiecare an. Observatorii notează de asemenea că într-un mediu caracterizat de dobânzi scăzute profiturile generate din tipărirea de bani sunt foarte reduse.

Potrivit raportului anual al Băncii Centrale Europene, banca nu a generat profituri din tipărirea de bancnote din 2015.

Mai apoi, măsura riscă să nemulţumească băncile centrale care pun preţ pe independenţa lor în faţa implicării politicului şi îşi pot folosi în prezent profiturile după cum vor.

Foarte importantă este poziţia Germaniei, care ţine cel mai mult la respectarea noţiunii de independenţă a băncii centrale.

Comisia se gândeşte de asemenea la o taxă asupra materialelor plastice pentru a-şi creşte resursele pentru cheltuieli. În ianuarie, Gunther Oettinger, comisarul european pe buget, declara că detaliile legate de o astfel de taxă vor fi anunţate ca parte a propunerii oficiale a comisiei privind bugetul, la începutul lunii mai.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9410
Diferență: 0,0891
Ieri: 4.9366
Azi: 5.0408
Diferență: 0,9776
Ieri: 4.9920
Azi: 5.6488
Diferență: 0,3001
Ieri: 5.6319
Azi: 5.0873
Diferență: 0,1831
Ieri: 5.0780