Business Internaţional

Dispute în Guvernul Germaniei: Centralele nucleare ar urma să fie oprite în aprilie, deşi Partidul Liber-Democrat se opune deciziei

Dispute în Guvernul Germaniei: Centralele nucleare ar...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

21.12.2022, 17:57 146

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, membru al partidului ecologist Alianţa '90/Verzi, a anunţat miercuri că nu va prelungi după luna aprilie funcţionarea ultimelor centrale nucleare, deşi Partidul Liber-Democrat (FDP) se opune.

Întrebat miercuri dacă a discutat cu ministrul Transporturilor, Volker Wissing, membru al Partidului Liber-Democrat (FDP, liberal), despre eventuala prelungire a funcţionării ultimelor centrale nucleare din Germania, Robert Habeck a declarat, potrivit publicaţiei Die Welt: "Nu a fost o temă a întâlnirii de astăzi şi nu va mai fi o temă".

Robert Habeck a argumentat că Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a stabilit "decisiv" că centralele nucleare vor funcţiona în cursul acestei ierni, dar nu mai mult de atât.

Decizia riscă să genereze o criză în coaliţia guvernamentală de la Berlin. Secretarul general al FDP, Bijan Djir-Sarai, ceruse marţi menţinerea în funcţiune a centralelor nucleare, în contextul crizei energetice cu care se confruntă Germania. "FDP menţine poziţia privind prelungirea funcţionării celor trei centrale nucleare după luna aprilie 2023", a afirmat Bijan Djir-Sarai.

Partidul Social-Democrat (centru-stânga), al cancelarului Olaf Scholz, nu s-a pronunţat clar în legătură cu oportunitatea menţinerii în funcţiune a centralelor nucleare. Pe fondul disputelor intense dintre Alianţa '90/Verzi şi FDP, Scholz a decis în octombrie menţinerea în funcţiune a centralelor nucleare Isar 2, Neckarwestheim 2 şi Emsland până pe 15 aprilie 2023.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO