Business Internaţional

Dividende de 500 mil. dolari l-au facut pe co-fondatorul Blackstone cel mai bogat om din industria de private equity

Steve Schwarzman, co-fondatorul Blackstone Group. AFP/Mediafax Foto

Steve Schwarzman, co-fondatorul Blackstone Group. AFP/Mediafax Foto

Autor: Sebastian Tănase

06.02.2015, 00:06 1163

Steve Schwarzman, co-fondatorul Blackstone Group, cel mai mare fond de investiţii alternative din lume, a devenit cel mai bogat om din industria de private equity, încasând anul trecut dividende de 500 de milioane de dolari după ce compania sa a înregistrat cel mai profitabil an din istorie, relatează Bloomberg.

Steve Schwarzman, un investitor de 67 de ani de origine americană , l-a devansat astfel pe fondatorul Apollo Global Management, Leon Black, ale cărui venituri din dividente au scăzut cu 27% în 2014, la 268 de milioane de dolari.

Managerii fondurilor de investiţii închise obţin majoritatea veniturilor din dividende, salariul fiind de “doar” câteva sute de mii de dolari pe an. Directorii Blackstone deţin acţiuni preferenţiale de tip partnership, ceea ce le oferă venituri mai mari cu până la 16% datorită regimului special de taxare. Astfel, în 2013 Schwarzman a încasat un salariu de aproximativ 350,000 de dolari şi un bonus de 21,6 milioane de dolari.

Conform indexului Bloomberg al miliardarilor, în primele cinci săptămâni din 2015 averea lui Schwarzman a urcat cu 7,2%, la 11,7 miliarde de dolari, ceea ce îl plasează pe acesta pe locul 39, înaintea co-fondaturului KKK & Co, George Roberts, aflat pe locul 83 precum şi a lui Leon Black, situat pe locul 99.

 “Anul acesta ca şi anul trecut am depăşit mai multe recorduri în materie de venituri din deţinerea de active”, a spus Schwarzman.

Înfiinţată în 1985 de Steve Schwarzman şi Peter G. Peterson, Blackstone Group este o multinaţională globală de investiţii şi consultanţă financiară, cu sediul la New York, ce administrează active de peste 290 de miliardede dolari şi care deţine un personal de peste 2,000 de oameni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO