Business Internaţional

Diviziile din afara Ungariei sustin profitul OTP Bank

Diviziile din afara Ungariei sustin profitul OTP Bank

OTP a cheltuit peste 3 miliarde de dolari in ultimii sase ani pentru achizitia unor banci din Bulgaria pana in Rusia

16.05.2007, 18:22 24

Extinderea agresiva a bancii ungare pe pietele est-europene cu o crestere rapida a protejat grupul de problemele de pe piata ungara, afectata de masurile de austeritate impuse de guvern.
Banca OTP, institutia de credit ungara care a achizitionat cinci banci in Europa de Est anul trecut, a anuntat un profit in crestere pe primul trimestru, acesta fiind impulsionat de rezultatele bune ale noilor divizii, scrie Bloomberg.
Astfel, profitul net al OTP a avansat cu 9,4%, pana la 50,5 miliarde de forinti (203,8 milioane de euro), sau 195 de forinti pe actiune, de la 46,2 miliarde de forinti sau 179 de forinti pe actiune in perioada similara a anului trecut. Rezultatul a fost in linie cu media estimarilor a sase analisti intervievati de Bloomberg, de 49,6 miliarde de forinti.
OTP, un monopol in timpul regimului comunist, a cheltuit peste 3 miliarde de dolari in ultimii sase ani pentru achizitia unor banci din Bulgaria pana in Rusia cu scopul reducerii dependentei sale de piata locala. Masurile de austeritate adoptate de guvernul ungar in sensul reducerii deficitului bugetar taie din veniturile populatiei, situatie care se resimte si in rezultatele bancii.
"Profitul este cu adevarat impulsionat de diviziile din strainatate", a declarat Jiri Stanik, analist in cadrul Wood & Co. din Praga.
In primul trimestru, contributiile celor mai noi divizii ale OTP din Rusia, Serbia si Muntenegru au fost incluse pentru prima data in castigurile realizate de OTP. Diviziile straine au contribuit cu 25% la profitul trimestrial, de la aproximativ 12% cu un an in urma.
Totusi, cea mai mare contributie la profit a fost adusa de diviziile din Ungaria si Bulgaria. Principalele piete au inregistrat o incetinire a ritmului de crestere. Daca nu ar fi realizat achizitiile recente, OTP nu ar fi putut vorbi de profit acum.
Banca ar putea achizitiona banci creditoare "regionale mai mici" in Rusia in 2007 pentru a profita de cererea in crestere de credite, declara presedintele si directorul executiv al bancii, Sandor Csanyi, in aprilie. Anterior, el declarase ca OTP nu va mai realiza nicio achizitie in 2007.
OTP, cea mai mare banca din Europa de Est din punct de vedere al volumului total al activelor, se asteapta ca filialele sale din strainatate sa contribuie cu 24% la profit in acest an, comparativ cu 13% anul trecut, a declarat directorul financiar al bancii, Laszlo Urban, in februarie. Banca se asteapta sa inregistreze un profit net in valoare de 212 mld. forinti (850 mil. euro) in 2007, mai putin decat indica proiectia anterioara de 222 de miliarde de forinti, comparativ cu 187 de miliarde de forinti anul trecut.
"Consolidarea noilor divizii ale OTP este extrem de importanta pentru piata, iar investitorii vor urmari cu atentie ce va insemna acest lucru pentru banca", a declarat Marta Czajkowska, analist in cadrul KBC Securities.
Compania si-a revizuit in jos tinta de profit in parte pentru ca intentioneaza sa-si extinda reteaua de filiale in Rusia, din aceasta cauza profitul net din acest an urmand sa fie cu 3 miliarde de forinti mai mic.
Primul trimestru a mentinut un "optimism moderat" privitor la evolutia pietei locale. Guvernul ungar a majorat taxele si preturile la energie anul trecut ca parte a unui plan de reducere a deficitului bugetar, cel mai ridicat din UE.

OTP Bank in Romania

A inregistrat in primul trimestru o pierdere de 489 mil. forinti (1,9 mil. euro), cu 100 mil. forinti sub pierderea din primele trei luni ale anului trecut. Activele au coborat cu 2,8% fata de decembrie 2006, pana la 759 mil. euro.
Scaderea activelor a fost determinata de transferul unor credite catre banca-mama si reducerea plasamentelor catre alte banci, in conditiile in care institutia de credit a inceput sa constituie rezerve minime obligatorii la BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO