• Leu / EUR4.9457
  • Leu / GBP5.7258
  • Leu / USD4.6715
Business Internaţional

Dobânzi negative: mai există scăpare pentru băncile europene? „Contele Draghila“ este acuzat că „suge tot din conturile bancare“

Dobânzi negative: mai există scăpare pentru băncile europene? „Contele Draghila“ este acuzat că „suge tot din conturile bancare“

Autor: Catalina Apostoiu

19.09.2019, 00:04 3111

Băncile europene se tem că nu vor mai scăpa de dobânzile negative şi se pregătesc pentru reduceri de costuri mai profunde şi consolidare după ce Banca Centrală Europeană a prelungit era dobânzilor negative, care durează deja de cinci ani.

Economiştii avertizează că sistemul s-ar putea confrunta cu falimente dacă dobânzile negative persistă. Căile de scăpare includ consolidarea sau schimbări radicale ale modelului de business.

Băncile regiunii au fost dezamăgite de ultimul act major al preşedintelui BCE Mario Draghi, în care acesta a redus dobânda de referinţă la minus 0,5%, anunţând de asemenea un nou sistem de tiering menit să protejeze o parte din depozitele băncilor la BCE de dobânzile negative. Noul sistem va compensa însă cu greu câştigurile pierdute, spun analiştii şi executivii intervievaţi de Financial Times, crescând presiunile asupra unui sector care se chinuie deja să genereze randamente acceptabile.

BCE este aşteptată să-şi reducă din nou dobânda până anul viitor. Dobânzile negative, introduse pentru prima dată în Europa în iunie 2014 pentru impulsionarea economiei, au avut ca efect erodarea câştigurilor deja aflate sub presiune ale băncilor, care deţin combinat rezerve de 1.900 mld. euro pentru a satisface reglementările postcriză.

Indicele de referinţă al sectorului se menţine în apropiere de un minim pe 20 de ani, iar ROE pentru băncile europene este de doar 6%, la jumătate din nivelul rivalelor americane.

„Băncile pot face faţă situaţiei doar devenind mai competitive pe partea de costuri sau angajându-se în M&A“, arată Kian Abouhossein, analist la JPMorgan Chase.

Draghi la rândul său sfătuieşte executivii din sector să se concentreze pe reducerea costurilor şi digitalizarea modelelor de business, în loc să „fie supăraţi pe dobânzile negative“. Draghi a fost recent supranumit de tabloidul german Bild Zeitung „Contele Draghila“.

Fiecare bancă europeană îşi reanalizează planul de business din perspectiva noului mediu, arată un bancher al unei bănci elveţiene. Decizii dificile va trebui să fie luate în următoarele luni.

Marile instituţii bancare riscă să falimenteze dacă dobânzile din Europa se vor menţine negative, avertizează la rândul său Simon Baptist, economist la Economist Intelligence Unit, potrivit CNBC.

„Fie va trebui să fie consolidare poate nişte falimente, sau schimbări cu adevărat radicale ale modelelor de business“, arată acesta.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9457
Diferență: -0,004
Ieri: 4.9459
Azi: 4.6715
Diferență: -0,0321
Ieri: 4.6730
Azi: 5.7258
Diferență: -0,3585
Ieri: 5.7464
Azi: 4.8931
Diferență: 0,2623
Ieri: 4.8803