Business Internaţional

Dobânzile la euro vor scădea în iunie. Poate şi în iulie

Dobânzile la euro vor scădea în iunie. Poate şi în...

Autor: Catalina Apostoiu

29.05.2024, 00:05 740

Mai mulţi oficiali de rang înalt ai BCE au indicat că este aproape sigur că banca centrală a zonei euro va reduce dobânzile de politică monetară în iunie, însă au avertizat că acest lucru nu trebuie interpretat ca o declaraţie de victorie în lupta cu inflaţia. Totuşi, unul din ei nu a exclus o nouă rundă de reduceri şi în iulie.

Olli Rehn şi Philip Lane au devenit ultimii oficiali ai Băncii Centrale Europene care au indicat că o reducere de dobânzi la şedinţa de politică monetară de săptămâna viitoare este practic un lucru sigur, scrie CNBC.

Olli Rehn a subliniat că inflaţia din zona euro scade „într-un mod susţi­nut“. „Graţie acestui proces dezinfla­ţionist, inflaţia converge către ţinta noastră de 2% într-un mod susţinut, iar astfel a venit vremea relaxării politicii monetare în iunie“.

După ce a fost criticată că a fost una din ultimele bănci centrale majore care a majorat dobânzile după cea mai dramatică creştere a inflaţiei dintr-o generaţie cu trei ani în urmă, este aproape sigur că BCE va fi una din primele mari bănci centrale care reduce dobânzile, notează Financial Times.

În lipsa unor surprize majore, în acest moment datele sunt suficiente pentru a îndepărta nivelul superior de restricţie, a declarat Phillip Lane, economist-şef al BCE, în cadrul unui interviu acordat FT.

În pofida datelor recente ce indică o accelerare a creşterii salariilor din zona euro la un ritm aproape record la începutul anului, Lane a arătat că „direcţia generală a salariilor indică în continuare o decelerare, ceea ce este esenţial“.

Investitorii pariază masiv că BCE îşi va reduce dobânda de referinţă cu un sfert de punct procentual de la nivelul record de 4% în şedinţa din 6 iunie.

Şi totuşi, reducerea probabilă din iunie nu va fi o declaraţie de victorie în lupta cu inflaţia, a avertizat Philip Lane, conform Reuters. „Discuţia privind o reducere a dobânzilor săptămâna viitoare nu reprezintă o declaraţie de victorie. Există în continuare presiuni la nivel de costuri ridicate în economia europeană“.

Lane a mai declarat că strategii BCE trebuie să menţină dobânzile în teritoriu restrictiv în acest an pentru a se asigura că inflaţia continuă să scadă. Potrivit acestuia, ritmul în care banca centrală va reduce costurile de finanţare în acest an va fi decis prin evaluarea datelor.

Unii strategi ai BCE nu sunt de acord cu ideea unor reduceri consecutive. Totuşi, Francois Villeroy de Galhau, membru al consiliului guvernator al BCE, a indicat că banca nu ar trebui să excludă diminuarea costurilor de finanţare şi în şedinţa din iulie.

Comentariile oficialilor BCE indică faptul că BCE va acţiona probabil mai devreme decât banca centrală americană.

„Fedul şi BCE par să se decupleze, cu o reducere de dobânzi de către BCE în iunie, în timp ce în SUA dobânzile vor rămâne ridicate mai multă vreme“, au comentat economişti ai BofA pentru CNBC.

Unii analişti au avertizat că dacă BCE va reduce dobânzile mai agresiv decât Fed-ul, euro s-ar putea deprecia şi împinge în sus inflaţia prin creşterea preţurilor importurilor în bloc. Însă în interviul acordat FT, Lane a indicat că BCE va lua orice mişcare „semnificativă“ a cursului de schimb în calcul, dar că până acum nu s-a înregistrat nimic în acest sens.

În SUA, dezbaterile privitoare la momentul în care Fed-ul ar putea începe reducerea dobânzilor sunt extrem de aprinse, conform CNBC. Săptămâna trecută, un număr de date solide privind economia şi piaţa muncii au determinat Goldman Sachs să-şi modifice proiecţia privind momentul primei reduceri a Fed in iulie în septembrie.

Între timp, minutele şedinţei Fed din 30 aprilie-1 mai au indicat nesiguranţă în rândul strategilor cu privire la momentul propice reducerii dobânzilor.

Economia americană este cel puţin stabilă, dacă nu în creştere, iar inflaţia persistă.

Un sondaj recent ICIS arată că investitorii devin din ce în ce mai încrezători cu privire la o aterizare blândă a economiei americane.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels