Business Internaţional

Dobânzile negative distrug profiturile băncilor spaniole, care la rândul lor distrug locuri de muncă

Dobânzile negative distrug profiturile băncilor...

Autor: Bogdan Cojocaru

28.04.2016, 20:36 2149

Politicile monetare şi mai ales dobânzile negative prin care Banca Centrală Europeană încearcă să menţină pe linia de plutire economia zonei euro şi slăbiciunea  economiei în sine creează un mediu de business cu totul nou pentru bănci, dificil în special pentru instituţiile de credit de la periferia regiunii, care reacţionează renunţând la angajaţi. 

Băncile spaniole simt din plin şocul noilor condiţii, iar primele victime sunt mii de angajaţi. Pe de altă parte, pentru băncile centrale, cum ar fi cea a Irlandei, dobânzile negative aduc bani. Acţiunile băncii spaniole BBVA au scăzut în primele ore de tranzacţionare ale şedinţei de ieri cu aproape  9%. Cele ale Caixabank s-au dus în jos cu peste 5%. Ambele bănci, cu modele de business total diferite, au anunţat rezultate financiare dezamăgitoare. Profitul net al BBVA s-a prăbuşit în primul trimestru cu 54% în ritm anualizat, iar cel al Caixabank cu 27%, potrivit Reuters.

Aceasta din urmă, aflată pe locul trei ca mărime pe piaţa spaniolă, va trimite anticipat la pensionare 484 de angajaţi pentru a reduce cheltuielile salariale. 

Banco Santander, cea mai mare bancă din zona euro ca valoare de piaţă, merge şi mai departe, intenţionând să închidă 450 de sucursale şi să elimine până la 1.660 de locuri de muncă numai anul acesta, notează The Wall Street Journal.

Liberbank, un creditor mai mic regional, are în plan reducerea cu un sfert a numărului de sucursale în următorii doi ani. Banco CEISS a anunţat că va elimina şi ea 1.120 de locuri de muncă.

Noul val de concedieri vine la opt ani de la marea criză financiară, când bula din sectorul spaniol al construcţiilor a făcut implozie, forţând zeci de bănci mai slabe să se închidă, să fuzioneze sau să se lase cum­părate. Apoi a venit criza datoriilor din zona euro, iar ţara a fost nevoită să ceară în 2012 un bailout financiar internaţional de mai multe zeci de miliarde de euro pentru a-şi scoate sistemul bancar din paralizie.

„Sectorul financiar al Spaniei se confruntă cu o perioadă de mari schimbări. Actualul context economic, condiţiile mai aspre cerute de autorităţi şi schimbarea comportamentului clienţilor spre tehnologii noi ne forţează să grăbim transformarea noastră comercială“, scria angajaţilor săi CEO-ul diviziei spaniole a Santander, Rami Aboukhair, pentru a le explica de unde vine nevoia de a lăsa oamenii fără loc de muncă.

De altfel, mulţi bancheri spanioli se plâng că clienţii şi-au schimbat obiceiurile. Tinerii în special preferă să folosească serviciile online pentru a efectua plăţi sau contracta un credit în locul vizitelor fizice la birourile băncilor.

Deocamdată, reducerile de cheltuieli au ca scop mai ales amortizarea declinului încasărilor. Veniturile nete din dobânzi şi comisioane s-au redus cu 31% din decembrie 2009 până în decembrie 2015, în timp ce costurile operaţionale au scăzut cu 12,5%, potrivit datelor băncii centrale spaniole.

„Profitabilitatea este sub presiuni enorme. Aceasta este urganţa care face ca băncile să se concentreze mai mult pe costuri. Digitalizarea este şi ea un factor, dar nu cel mai important“, explică Stefan Nedialkov, analist la Citigroup.

Spania are mai multe sucursale bancare per persoană decât oricare altă ţară din UE cu excepţia Ciprului, arată cele mai recente date ale BCE, din 2014. Aceasta chiar şi după ce numărul de sucursale s-a redus cu 26% între 2010 şi 2014.

Profiturile băncilor spaniole au fost lovite dur mai ales de scăderea dobânzii Euribor, de referinţă pentru majoritatea creditelor ipotecare. Luna acesta, indicatorul a ajuns la -0,01%, de la 2,12% în aprilie 2011.

În urmă cu câţiva ani, majoritatea băncilor spaniole au început să introducă în contractele de credite ipotecare limite privind scăderea ratelor. Însă anul acesta curţile spaniole de judecată au hotărât că aceste limite trebuie eliminate deoarece nu au fost explicate cum trebuie clienţilor şi reprezintă abuzuri. Rezultatul este accentuarea scăderii veniturilor băncilor. Acum cererea pentru credite ipotecare este deosebit de scăzută, ceea forţează băncile să acorde în masă credite pentru afaceri. Concurenţa a dus la scăderea dobânzilor cerute, o altă lovitură pentru profituri.

Dobânzile negative s-ar putea să fie criticate de băncile comerciale din cauza impactului pe care-l au asupra profiturilor. Însă banca centrală a Irlandei a câştigat aproape 30 de milioane de euro anul trecut mulţumită depozitelor făcute la ea de guvern şi de bănci pentru care cândva plătea dobândă. În 2014, câştigul a fost de doar 4,3 milioane de euro, potrivit Financial Times.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO