Business Internaţional

Dobânzile negative îi trimit pe investitori într-o goană record după aur

Dobânzile negative îi trimit pe investitori într-o...

Autor: CătăIina Apostoiu

12.05.2016, 21:45 1612

Investitorii au cumpărat aur într-un ritm record în primele trei luni ale acestui an, în condiţiile în care temerile privitoare la creşterea economiei mondiale s-au intensificat, iar băncile centrale au împins dobânzile mai adânc în teritoriul negativ, scrie The Telegraph. Temerile că Marea Britanie ar putea părăsi Uniunea Europeană au generat de asemenea o creştere puternică a cererii în Europa, potrivit Consiliului Mondial al Aurului.

Cererea de aur a urcat cu 21%, până la 1.290 de tone în primele trei luni ale acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut. Aceasta reprezintă cea mai mare creştere pe primul trimestru înregistrată din 2000. Potrivit consiliului, creşterea „a fost alimentată de temerile investitorilor privitoare la fragilitatea economică şi peisajul financiar nesigur”. „Investitorii pun sub semnul întrebării capacitatea băncilor centrale de a avea un impact semnificativ asupra economiei mondiale“, afirmă Alistair Hewitt, oficial al Consiliului.

„Lumea nu a mai văzut rate negative ale dobânzii. Iar fenomenul a luat o amploare semnificativă. Investitorii se întreabă acum cum vor afecta aceste mişcări o întreagă gamă de categorii de active şi sistemul bancar”. Preţul aurului a înregistrat o creştere de peste 20% până în acest an, avansând cu aproape 16% numai în primul trimestru. Aceasta a fost cea mai puternică evoluţie la nivel de preţ din aproape trei decenii, scrie CNBC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO