Business Internaţional

Dobânzile ultrareduse alterează tradiţiile adânc înrădăcinate din Germania conservatoare

Dobânzile ultrareduse alterează tradiţiile adânc...

Autor: CătăIina Apostoiu

26.01.2016, 18:02 1700

Îndelungatul experiment al Europei cu dobânzile extreme de scăzute provoacă schimbări neaşteptate în ceea ce priveşte înclinaţia tradiţională a nemţilor către economisire, scrie Wall Street Journal.

De decenii germanii îşi păstrează cea mai mare parte a banilor la instituţii de economisire de modă veche şi evită să se îndatoreze pentru a achiziţiona o locuinţă, preferând să stea cu chirie. Acest obicei a fost întărit de şocul hiperinflaţiei din anii ’30 şi susţinut de o economie solidă şi o bancă centrală atentă la inflaţie care au făcut câştigurile predictibile. Însă de la cea mai recentă criză financiară şi de când Banca Centrală Europeană a redus dobânzile pentru ţările din zona euro la minime re­cord, apropiate de zero pentru împrumuturi şi sub zero pentru depozite, germanii au început să renunţe la acest obicei şi să fie dispuşi să-şi asume mai multe riscuri.

Germania are de ani una dintre cele mai ridicate rate de economisire în rândul gospodăriilor, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Numai 14% din germani investesc în acţiuni, comparativ cu 56% în SUA şi 23% în Marea Britanie, potrivit datelor Deutsches Aktieninstitut.

Reorientarea către achiziţii de locuinţe este acum mai pronunţată. Volumul tranzacţiilor rezidenţiale a crescut de aproape cinci ori, la 23,5 miliarde de euro, în 2015, de la 4,8 miliarde de euro în 2008, potrivit datelor Statista.

Germanii preferă în mod tradiţional să închirieze, şi nu să achiziţioneze locuinţe, temându-se de datorii. În germană, ter­menul pentru „datorie“ şi „vinovăţie“ este acelaşi, „Schuld“.

Acum însă, creditele au devenit foarte ieftine şi accesibile din cauza dobânzilor foarte scăzute, iar în plus unii germani se tem de inflaţie. Achiziţiile de locuinţe au devenit ceva ce le oferă siguranţă ger­ma­nilor care se tem de riscuri, a declarat Olaf Stutz, profesor la Frankfurt School of Finance & Management.

Schimbarea este încurajată de băncile germane, care lansează opţiuni mai agresive de investiţii în condiţiile în care ratele scăzute ale dobânzii pun presiune pe marjele de pe segmentul de creditare.

Băncile au devenit foarte agresive în promovarea unor astfel de produse, ceea ce-i nemulţumeşte pe mulţi germani.

Comportamentul băncilor este unul corect şi adecvat, susţine însă Asociaţia Băncilor Germane.

Ratele în scădere ale dobânzii au tras veniturile din dobânzi generate de băncile germane în jos la 204 miliarde de euro în 2014, de la 419 miliarde de euro în 2007, potrivit datelor băncii centrale germane.

“Modelele de business ale băncilor germane sunt extrem de vulnerabile în faţa dobânzilor scăzute pentru că Germania este o ţară cu un nivel foarte ridicat al depozitelor de economii”, arată Andreas Dombret, membru al boardului Bundesbank.