Business Internaţional

DOCUMENT. Efectele secundare ale vaccinurilor dezvoltate de Pfizer şi Moderna sunt asemănătoare simptomelor de COVID. Mărturiile oamenilor care au fost deja imunizaţi

DOCUMENT. Efectele secundare ale vaccinurilor dezvoltate...

Autor: Eduard Ivanovici

09.12.2020, 13:23 87777

Vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech este sigur şi eficient, potrivit Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA).

Într-un raport publicat marţi, FDA a oferit undă verde primelor inoculări pentru combaterea infecţiilor cu virusul SARS-CoV-2 pe teritoriul ţării, însă cetăţenii se pot confrunta cu o serie de efecte secundare, transmite CNBC.

Un participant pentru testele clinice efectuate de Pfizer/BioNTech s-a trezit cu o stare de frig la scurt timp după administrarea celei de-a doua doze: „Simţeam dureri şi în momentele în care stăteam întins în pat”, a declarat pentru publicaţia americană.

Alţi voluntari au avut dureri de cap şi stări de oboseală.

FDA a anunţat că, în timp ce efectele secundare sunt cât se poate de comune, nu există „riscuri ce ar împiedica autorizarea de urgenţă a vaccinului”.

Pfizer şi Moderna, un alt gigant farmaceutic din Statele Unite, au declarat că vaccinurile pe care le-au creat pot provoca efecte secundare, similare simptomelor de COVID-19, cum ar fi durerile musculare, frisoanele şi durerile de cap.

„Am simţit aproape instant o amorţeală în mână după a doua inoculare, şi odată ajuns acasă, am început să am ameţeli. Am experimentat o formă uşoară de febră şi frisoane. A fost o seară grea”, spune Yasir Batalvi, un american de 24 de ani care s-a oferit voluntar pentru testele realizate de Moderna.

Ulterior, Batalvi le-a telefonat doctorilor din cadrul companiei, care l-au asigurat că simptomele sunt normale şi nu există niciun motiv de îngrijorare, acesta revenindu-şi complet la o zi după vaccinare.

De asemenea, Moderna a redus cantitatea din a doua doză întrucât numărul oamenilor cu simptome severe a continuat să crească.

Chiar dacă voluntarii au raportat efecte similare simptomelor de COVID-19, este imposibil să fi fost infectaţi cu coronavirus în urma inoculării deoarece vaccinurile mRNA ale companiilor Pfizer şi Moderna nu folosesc o variantă „vie” a virusului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO