Business Internaţional

Dodon cere secretarului adjunct al NATO să nu grăbească deschiderea unui birou la Chişinău

Dodon cere secretarului adjunct al NATO să nu...

Autor: Mircea Olteanu

08.02.2017, 07:49 71

La sediul NATO, unde s-a întâlnit cu adjunctul secretarului Rose Gottemoeller, preşedintele Igor Dodon şi-a repetat marţi opoziţia personală vizavi de deschiderea unui birou NATO la Chişinău.

"Am venit cu propunerea şi cu solicitarea către doamna secretar general adjunct ca să nu ne grăbim cu deschiderea Oficiului NATO. Noi considerăm că la această etapă, acest pas va crea impedimente în procesul de negocieri pe problema transnistreană", a spus preşedintele Dodon, care a adăugat că acest birou de legătură nu va fi de vreun folos majorităţii moldovenilor.

Liderul de la Chişinău a mai cerut conducerii NATO şi recunoaşterea neutralităţii permanente a Republicii Moldova, deşi a admis că în tratatul comun din cadrul Parteneriatului pentru Pace este deja recunoscută împlicit această neutralitate. Dodon a spus însă că vor avea loc consultări între experţi pentru a vedea dacă prevederile actuale sunt suficiente.

"Într-adevăr, consider că Republica Moldova trebuie să coopereze şi să aibă relaţii bune cu toţi, absolut… inclusiv cu NATO. Am spus acest lucru şi astăzi: au fost implementate unele programe benefice pentru Republica Moldova, cum ar fi lichidarea stocurilor de pesticide şi altele. Aceasta însă nu înseamnă că prezenţa soldaţilor străini pe teritoriul Republicii Moldova, sau participarea soldaţilor noştri, a tineretului nostru, în locuri unde se trage şi unde sunt riscuri de războaie vor fi acceptate de mine”, a spus Dodon, citat de RFE-RL.

Gottermoeller a subliniat că biroul de legătură, ce va consta doar din civili, inclusiv cetăţeni moldoveni, este asemănător cu genul de misiuni diplomatice pe care NATO le are deja la Kiev şi Tbilisi, ba chiar şi la Moscova.

"Va consolida transparenţa a ceea ce NATO face împreună cu (Republica) Moldova", a mai declarat Gottermoeller, care a mai precizat că a avut "discuţii intense pozitive " cu liderul moldovean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO