Business Internaţional

Dodon reacţionează în cazul înregistrărilor în care spunea că ia bani de la ruşi: E rupt din context

Dodon reacţionează în cazul înregistrărilor în care...

Autor: Departamentul Externe

09.06.2019, 13:33 101

„Toate aceste elemente, unele dintre ele, unele dintre ele sunt rupte din context, sunt montări. În ceea ce ţine de federalizare, nu poate avea loc federalizarea Republlicii Moldova, aici să fie foarte clar. Nu va accepta nimeni un plan de federalizare pentru Republica Moldova. Din Occident, nimeni nu va ccepta în aceste condiţii. Cuvântul federalizare a fost spus de domnul Plahotniuc lui Kozak la mine în birou marţi. Toţi care mă cunosc, care au de-a face cu Dodon ştiu că eu nu umblu cu filmări. Discuţii au avut loc, evident că au avut loc. Am discutat cu toţi. Eu mi-am pus ca scop să găsesc o soluţie ca să ieşim din situaţia aceasta. Ce ţine de federalizare este propunerea liderului democrat către ruşi, lucru confirmat de domnul Kozak într-un interviu. Ceea ce ţine de bani este rupt din context. Niciun partid nu poate fi finanţat din exterior”, a declarat Igor Dodon, referitor la înregistrările apărute în spaţiul public.

Presa de peste Prut a făcut publice, sâmbătă, înregistrări video în care Igor Dodon confirmă, în faţa lui Vlad Plahotniuc, că primea până la un milion de dolari pe lună din Rusia, pentru întreţinerea PSRM. În convorbirea cu liderul PDM, Vlad Plahotniuc, Igor Dodon spune că primea 700 de mii – 1 milion de dolari pe lună de la ruşi, dar că de la 1 aprilie finanţarea a fost oprită.

Dodon l-a întrebat pe vicepremierul rus Dmitri Kozak, în data de 6 iunie, ce să facă mai departe, având în vedere finanţarea. La rândul său, Kozak i-ar fi i-a promis că va vorbi cu Vlad Plahotniuc, ca să-i dea lui Dodon bani pentru partid.

Video prezentat de Publika https://www.publika.md/proba-video-3-igor-dodon-spune-cati-bani-primea-lunar-din-rusia-pentru-psrm-600-700-de-mii-de-dolari-pana-la-un-milion_3044569.html

În imagini, Igor Dodon îi spune lui Vlad Plahotniuc câţi bani primea lunar din Rusia pentru PSRM.

Dodon: Am datorii faţă de partid pentru două luni, ce să fac mai departe?
Kozak: Voi veniţi la putere, lasă-l pe Vlad (Plahotniuc) să-ţi dea (bani).
Dodon: Eu ce, trebuie să-l rog pe Plahotniuc?
Kozak: Nu, o să-i spun eu despre asta.
Vlad Plahotniuc: Auzi, mie să îmi spui, ţi-au dat bani pentru PSRM?
Igor Dodon: Da, pentru întreţinere. La noi câte 600-700 mii pe lună
Vlad Plahotniuc: Nu cred
Igor Dodon: Nu credeţi?
Vlad Plahotniuc: Sincer, ne depăşeşte acţiunile noastre personale pentru întreţinerea PDM

Într-o altă înregistrare prezentată de Publika, Dodon spune că Rusia promite să închidă dosarele penale pe numele lui Vlad Plahotniuc după ce semnează acordul de federalizare a ţării.

Momentul surprins a avut loc în data de 7 iunie 2019, la ora 12.30

Vlad Plahotniuc: Noi avem trei candidaturi şi o să discutăm. Voi doar cu mine aveţi ce aveţi, nu cu alţii.
Igor Dodon: Eu?
Vlad Plahotniuc: Nu, voi, PSRM-ul, ruşii...
Igor Dodon: care-s gata să vă primească la Putin şi să scoată problema cu dosarele. Putin în faţă mi-a zis – под мои личные гарантии
Vlad Plahotniuc: Nu poate el să mă invite încolo, atât timp cât eu am dosare acolo...
Igor Dodon: Eu vă spun ce mi-a spus Putin mie în ochi, ieri:
”Игорь, передай Плахотнюку, что я приглашаю на следующей неделе, с тобой, вдвоём. Мы сели – осудили, как мы двигаемся дальше. Пусть не боятся – под мои личные гарантии”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO