Business Internaţional

La doar doi ani după ce a ieşit dintr-o criză severă, Grecia încearcă să oprească furtuna economică declanşată de pandemie: Guvernul anunţă 3,5 mld. euro pentru businessuri şi încearcă să ţină şomajul pe loc

sursa foto: Profimedia

Premierul Mitsotakis a spus că prioritatea principală a guvernului este aceea de a evita creşterea şomajului, în contextul în care rata şomajului s-a situat la 16,2% în primul trimestru.

Autor: Alex Ciutacu

03.07.2020, 13:40 318

Economia Greciei a evoluat mai bine decât alte economii din zona euro în primul trimestru din acest an, însă şocul generat de restricţiile impuse pentru a opri răspândirea coronavirusului va duce la o lovitură „dramatică” pentru economie, a avertizat premierul Kyriakos Mitsotakis, citat de Reuters.

Premierul grec a anunţat un nou pachet de măsuri pentru sprijinirea businessurilor afectate de restricţii, valoarea acestuia ridicându-se la 3,5 miliarde euro.

„Ştim că impactul asupra creşterii economice din al doilea şi al treilea trimestru va fi dramatic”, a declarat Mitsotakis, adăugând că guvernul încearcă să atenueze acest şoc.

Statul va extinde o serie de măsuri fiscale pentru companiile care au pierdut mai mult de 35% din business în prima jumătate a anului.

Mai mult, guvernul va plăti contribuţiile sociale până în luna octombrie şi va pune lichidităţi la dispoziţia businessurilor afectate.

Grecia a ieşit dintr-o criză severă care a durat aproape un deceniu în 2018 şi ţintea o creştere puternică pentru 2020, însă măsurile de carantină aplicate la nivel naţional în luna martie pentru a preveni răspândirea virusului au afectat aceste ţinte.

Estimările actuale arată că economia Greciei se va contracta cu 8-10% în 2020, înainte de a intra pe un trend de revenire în 2021.

Premierul Mitsotakis a spus că prioritatea principală a guvernului este aceea de a evita creşterea şomajului, în contextul în care rata şomajului s-a situat la 16,2% în primul trimestru.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO