Business Internaţional

Doi cetăţeni turci acuzaţi de spionarea lui Recep Tayyip Erdogan, arestaţi în România

 Doi cetăţeni turci acuzaţi de spionarea lui Recep...

Autor: Liliana Iedu, Andreea Unturica

07.02.2015, 10:03 184

Curtea de Apel Timişoara a decis, vineri, să emită mandate de arest provizoriu pentru o perioadă de 39 de zile pe numele celor doi cetăţeni turci reţinuţi în timp ce încercau să iasă din ţară pe la vama Nădlac, ei fiind daţi în urmărire prin Interpol, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Timişoara, Cristian Pup, a declarat corespondentului MEDIAFAX că vineri, judecătorii Curţii de Apel Timişoara au decis să emită mandate de arest provizoriu pe numele celor doi cetăţeni turci, pentru o perioadă de 39 de zile.

”Nu s-a decis extrădarea pentru că judecătorii de la Curtea de Apel Timişoara au nevoie de documente suplimentare din partea autorităţilor turce. Având în vedere că Turcia nu face parte din Uniunea Europeană şi nu este vorba de un mandat european de extrădare, solicitarea se va transmite de către Ministerul român de Justiţie către Ministerul de Justiţie din Turcia”, a explicat Cristian Pup.

Decizia Curţii de Apel Timişoara nu este una definitivă, ea putând fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în termen de 48 de ore.

”În sala de judecată cei doi cetăţeni turci au declarat că nu sunt decişi dacă vor face sau nu contestaţie. În cazul în care vor face, ei vor fi transferaţi la Bucureşti, iar dacă nu, vor rămâne la Timişoara, în custodia Poliţiei, pentru cele 39 de zile", a mai spus Pup.

Totodată, potrivit sursei citate, cei doi au spus în sala de judecată că se gândesc să ceară azil politic în România.

Cei doi turci, în vârstă de 40 şi 42 de ani, au fost prinşi de poliţişti în Vama Nădlac, în timp ce încercau să iasă din ţară. Ulterior,ei au fost duşi la Parchetul Curţii de Apel Timişoara, iar procurorii au decis reţinerea lor pentru 24 de ore, vineri seară fiind prezentaţi judecătorilor pentru confirmarea mandatelor de arestare internaţionale, în vederea extrădării.

Cetăţenii turci erau daţi în urmărire internaţională pentru infracţiuni asimilate spionajului şi interceptări ilegale, infracţiuni pedepsite în Turcia cu 40 de ani de închisoare.

Potrivit site-ului DailySabah.com, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, vineri, la o întâlnire cu oameni de afaceri, că doi suspecţi că au montat un dispozitiv de interceptare a conversaţiilor în biroul său au fost arestaţi pe teritoriul României.

O instanţă din Istanbul a emis miercuri mandate de arestare pe numele a trei indivizi suspectaţi că au montat un microfon în biroul lui Erdogan în timp ce deţinea funcţia de prim-ministru al Turciei, afirmă site-ul citat.

"Doi dintre fugari au fugit iniţial în Croaţia şi Ungaria, dar apoi au fost arestaţi la trecerea prin România", a declarat preşdintele Erdogan vineri, la o întâlnire cu oameni de afaceri în oraşul Bursa.

"Procedurile pentru extrădare au fost iniţiate; vor fi aduşi în Turcia cât mai rapid", a spus Erdogan.

Cele trei persoane date în urmărire sunt acuzate de interceptarea comunicaţiilor unor oficiali, încălcarea vieţii private şi apartenenţă la o organizaţie ilegală. Astfel, aceştia sunt suspectaţi de apartenenţă la mişcarea condusă de clericul musulman Fetullah Gulen, un adversar al lui Erdogan acuzat de conspiraţie în vederea înlăturării preşedintelui Turciei.

Influentul cleric musulman, care are o reţea de companii în domeniile bancar, educaţional şi media, trăieşte de 15 ani în exil, în statul american Pennsylvania. Fethullah Gulen este în conflict deschis cu Recep Tayyip Erdogan de peste un an, după ce fostul premier devenit preşedinte l-a acuzat că se află la originea unei anchete de corupţie împotriva sa. Regimul Erdogan a iniţiat o campanie care vizează companii, în special din domeniul media, care fac parte din sistemul coordonat de Fethulah Gullen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO