Business Internaţional

Dolarul ia avânt pentru a redeveni campionul monedelor lumii

Dolarul ia avânt pentru a redeveni campionul monedelor...

Autor: CătăIina Apostoiu

29.05.2015, 00:05 1426
Dolarul pare că se pregăteşte de o revenire puternică, după o primăvară slabă în competiţia cu principalele monede ale lumii, iar analiştii spun că tendinţa s-ar putea menţine pe tot parcursul acestui an, scrie CNBC.

De săptămâna trecută, indicele dolarului a avansat cu aproa­pe 2% în raport cu un coş de monede importante, însă creşterea mai accelerată înregistrată începând cu finalul săptămânii îi face pe unii analişti să creadă că moneda americană şi-ar putea recâştiga poziţia de top ajutată de perspectiva majorării ratelor dobânzii de către Rezerva Federală americană. De la mijlocul lunii iulie a anului trecut, dolarul a urmat o tendinţă de apreciere pe fondul speculaţiilor că redresarea economiei americane va determina banca centrală a SUA să majoreze ratele dobânzii.

Însă de la sfârşitul lunii martie cursa s-a blocat într-un zid de date economice descurajatoare. Acum, încrederea în revenirea dolarului a crescut după ce preşedintele Fed Janet Yellen a indicat la sfârşitul săptămânii trecute că majorarea dobânzii va veni până la urmă către sfârşitul acestui an.

Strategii spun că direcţia dolarului ar putea fi determinată în următoarele zile de o serie de evenimente importante. „Săptămâna viitoare va fi extrem de importantă“, spune Marc Chandler, analist la Brown Brothers Harriman. El a menţionat printre evenimentele majore ale săptămânii respective şedinţa BCE, raportul privitor la situaţia locurilor de muncă din SUA şi reuniunea OPEC.

Deşi raliul dolarului a fost determinat de mai mulţi factori, ceea ce va menţine moneda americană pe creştere va fi decalajul dintre politica monetară a Fed şi cea a BCE.

Exact pe fondul acestei diferenţe de politică monetară, analiştii anticipează că moneda unică europeană va continua să se deprecieze în raport cu dolarul pe tot parcursul acestui an.

În acelaşi timp, un alt factor care va trage euro în jos va fi cel legat de impactul unui potenţial default al Greciei, spun analiştii.

În ceea ce priveşte petrolul, revenirea timidă a preţurilor acestuia din ultimele luni este privită de către unii analişti drept o zvâcnire de energie înainte de continuarea prăbuşirii meteorice care a început în vara anului trecut.

Revenirea din ultimul timp i-a determinat pe alţi analişti, unii de la bănci importante ca Bank of America şi Barclays, să-şi revizuiască în sus estimările de preţ. În acelaşi timp, aceştia sunt sceptici că preţul ţiţeiului va urca semnificativ în a doua parte a acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO