Business Internaţional

Dolarul si bursele, primele victime ale razboiului cu Irakul

27.01.2003, 00:00 12

Dolarul a continuat sa se deprecieze pe pietele valutare la un nou minim fata de moneda unica europeana, de 1,0826 dolari pe euro, bursele americane au scazut pana la cele mai mici niveluri din octombrie a anului trecut, iar investitorii s-au refugiat catre obligatiuni sau aur, din cauza temerilor ca razboiul cu Irakul nu va putea fi evitat.
Pe intreaga saptamana trecuta, dolarul s-a depreciat cu 1,4% fata de euro. Dolarul a pierdut teren si in fata monedei japoneze, coborand la 117,75 yeni pe unitate, dupa ce a atins, saptamana trecuta, valoarea minima din ultimele patru luni, respectiv de 117,37 yeni pe unitate.
Pretul aurului a crescut cu 3,70 de dolari, atingand un nou maxim, de 368,40 de dolari pe uncie.
In acelasi timp, barilul de petrol se tranzactiona, vineri, cu 33,28 de dolari pe baril, cu 1,03 dolari mai mult decat la finele sedintei precedente.
Indicele industrial Dow Jones a pierdut 2,85%, in cursul zilei de vineri, coborand la 8.131,01 puncte, cel mai scazut nivel consemnat dupa data de 17 octombrie 2002. Pe parcursul saptamanii curente, indicatorul Dow a inregistrat un declin de 5,3%.
De asemenea, indicele compozit Nasdaq a pierdut 3,32%, diminuandu-se pana la cea mai mica valoare a lunii ianuarie si acumuland o scadere saptamanala de 2,5%.
"Exista semnale ca Statele Unite intentioneaza sa se lanseze singure in aceasta actiune ceea ce inseamna ca riscurile sunt si mai mari in ceea ce priveste impactul economic al razboiului si eventualele represalii teroriste", declarat Rebecca Patterson, expert valutar la J.P. Morgan Chase.
Declansarea razboiului ar face si mai dificila pentru Statele Unite atragerea celor 1,4 miliarde de dolari de care are nevoie zilnic pentru a-si acoperi deficitul de cont curent.
Increderea consumatorilor americani a scazut luna aceasta la mai mic nivel din octombrie, iar numarul de cereri pentru ajutoare de somaj este in crestere.
Banca Centrala a Rusiei a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca-si va reduce ponderea activelor denominate in dolari pentru a cumpara euro, lire sterline si franci elvetieni.
Bursa de la Londra nu a fost ocolita de declin si a raportat o evolutie similara cu cea de pe pietele americane. Indicele FTSE 100 a scazut la 3.605,2 puncte, cel mai mic nivel din luna decembrie 1995.
La randul sau, indicele Nikkei a pierdut 0,67%, pana la 8.731,65 puncte. Pe ansamblul saptamanii, acest indice a crescut, insa, cu 0,48%.
Evolutia nefavorabila a pietelor internationale anticipa doua evenimente semnificative prevazute pentru saptamana care urmeaza, care ar putea decide sau amana declansarea unui razboi.
Inspectorii ONU pentru dezarmare, care au cercetat in ultimele doua luni depozitele irakiene de armament, vor prezenta astazi, rezultatele activitatii lor in fata Consiliului de Securitate al ONU. Maine, presedintele George W. Bush se va adresa natiunii americane, printr-un discurs ostil la adresa regimului de la Bagdad.
Evolutia bursiera este conditionata si de numeroasele previziuni si raporturi financiare prezentate deja de companii, in cursul saptamanii trecute, sau asteptate in urmatoarele zile. Foarte multe grupuri dezamagesc investitorii, publicand profituri trimestriale sub asteptari si lansand estimari modeste.
Daca temerile legate de posibilitatea declansarii unui razboi impotriva Irakului au provocat scaderea burselor din Statele Unite, ele au incurajat tranzactiile pe piata obligatiunilor, investitorii fiind atrasi de avantajele pe care le prezinta aceste titluri, intr-un mediu international tensionat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO