Business Internaţional

Doliu în lumea tehnologiei: A murit Larry Tesler, inventatorul comenzilor „copy”, „paste” şi „cut”

Doliu în lumea tehnologiei: A murit Larry Tesler,...

Autor: Ana Obretin, Raluca Florescu, Mediafax

20.02.2020, 10:33 639

Larry Testler, programatorul care a creat comenzile „copy”, „paste” şi „cut", a murit la vârsta de 74 de ani, a anunţat, miercuri, bbc.com. Un pionier în domeniu, Tesler a lucrat la majoritatea companiilor de tehnologie mari, precum Xerox, Apple, Amazon, Yahoo.

Tesler, care a decedat luni, a început să lucreze în Silicon Valley la începutul anilor '60, într-o perioadă în care computerele nu erau accesibile publicului larg.

Născut în Bronx, New York, în 1945, Tesler a studiat la Universitatea Stanford din California. S-a specializat în design de interfeţe, respectiv în dezvoltarea computerelor astfel încât să fie mai prietenoase pentru utilizator.

De-a lungul carierei, acesta a lucrat la majoritatea firmelor de tehnologie mari, începând cu Xerox Palo Alto Research Center şi continuând cu Apple, unde a petrecut 17 ani, devenind cercetător şef. După ce a părăsit compania Apple, a înfiinţat un start-up în domeniul educaţiei şi a lucrat pentru scurte perioade la Amazon şi Yahoo!.

Poate cele mai celebre inovaţii ale lui Tesler sunt comenzile „copy", „cut", „paste". Acestea au fost încorporate în software-ul computerului Lisa al companiei Apple, în 1983, şi pe modelul original Macintosh, lansat în anul următor.

Tesler era cunoscut pentru faptul că pleda pentru computerele fără „moduri". Acesta considera că schimbarea funcţiilor din software şi aplicaţii complică mult utilizarea computerelor şi necesita şi perioade prea mari de timp. De altfel, Tesler şi-a numit site-ul „nomodes.com", în timp ce contul său de Twitter era „@nomodes". Până şi plăcuţa de înmatriculare a maşinii sale conţinea textul „No Modes".

Xerox, compania la care Tesler şi-a petrecut o bună parte din viaţă, i-a adus un omagiu cercetătorului. „Munca ta este mai uşoară datorită ideilor sale revoluţionare", este mesajul publicat pe site-ul companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO