• Leu / EUR4.9457
  • Leu / GBP5.7258
  • Leu / USD4.6715
Business Internaţional

Dominaţia dolarului pe plan mondial este în pericol

Dominaţia dolarului pe plan mondial este în pericol

Autor: Catalina Apostoiu

15.05.2018, 00:04 1377

Tensiunile de ordin comercial sunt pe cale să devină cea mai recentă ameninţare la adresa poziţiei dominante deţinute de dolarul american în cadrul sistemului financiar mondial, potrivit Wall Street Journal. Totuşi, în opinia lui Steve Englander, director de cercetare şi strategie în cadrul Rafiki Capital Management, acestea sunt de importanţă secundară în ceea ce priveşte evoluţia viitoare a monedei americane, alţi factori urmând să joace un rol mai important în această privinţă.

Decenii la rând, băncile centrale şi-au deţinut cea mai mare parte a rezervelor valutare în dolari, reflectând rolul dominant jucat de SUA şi moneda americană în cadrul comerţului mondial. Pe măsură ce Statele Unite se retrag din parteneriate comerciale, în timp ce ţări ca Mexicul şi Japonia încheie propriile acorduri, dominaţia dolarului ar putea fi subminată, avertizează investitorii şi analiştii.

Un sistem în care americanii ar deţine un rol mai puţin important ar avea implicaţii semnificative pentru bancherii centrali din întreaga lume. Mulţi dintre aceştia îşi cresc investiţiile în monede cum ar fi euro şi yuanul chinez.

Jens Nordvig, CEO al Exante Data, estimează că băncile centrale ar putea reorienta între 200 mld. şi 300 mld. do­lari către yuani, euro şi alte câteva alte monede străine în acest an ca urmare a evenimentelor de ordin comercial.

Băncile centrale deţineau aproxi­mativ 63% din rezerve în dolari ame­ricani la sfârşitul anului trecut, cel mai scăzut nivel din patru ani, potrivit datelor FMI. Între timp, alocările pen­tru euro au avansat la 20%, iar rezervele deţinute în yuani au urcat la 4,9%.

Aceasta în condiţiile în care investitorii se tem că economia mondială a devenit prea strâns legată de economia americană şi moneda sa.

Riscurile legate de dominaţia dola­rului au ieşit în evidenţă în ultimele săp­tă­­mâni în condiţiile în care un mo­dest raliu al dolarului a ridicat semne de în­tre­bare privitor la capacitatea unor ţări emergente de a-şi onora plăţile da­to­ri­ilor în dolari şi a plăti pentru impor­turi.

Într-o opinie publicată în Financial Times, Steve Englander arată că temerile privitoare la comerţ şi tarife vor persista, dar vor avea o importanţă secundară pentru evoluţia dolarului comparativ cu alţi factori.

Potrivit lui Englander, apetitul actual pentru dolari este generat de credinţa că creşterea economiei americane accelerează în timp ce Europa urmează direcţia opusă. Poate că prima parte este adevărată, dar a doua nu este cu siguranţă, susţine acesta.

ìPoate că dolarul va continua să crească pe termen scurt, dar pentru ca acesta să fie începutul unei reveniri majore a monedei, investitorii trebuie să se convingă că dobânzile reale americane sunt structural mai ridicate decât au crezut majoritateî.

Există de asemenea motive de scepticism că dolarul va beneficia prea mult de pe urma unei creşteri a inflaţiei care a determinat banca centrală americană să-şi accelereze ritmul majorărilor de dobânzi, potrivit lui Englander.

Raliul recent al dolarului şi-a pierdut din suflu la începutul acestei săptămâni, yieldurile tilturilor americane de trezorerie scăzând în condiţiile în care investitorii şi-au redus aşteptările că banca centrală americană va lansa o serie de majorări rapide de dobânzi în acest an, potrivit Reuters.

ìPentru a-şi relua raliul, dolarul are nevoie ca Fed-ul să majoreze dobânzile în iunie. Acesta are nevoie de asemenea ca yieldul titlurilor de trezorerie pe 10 ani să se menţină ferm la peste 3%î, potrivit lui Koji Fukaya, preşedinte al FPG Securities.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9457
Diferență: -0,004
Ieri: 4.9459
Azi: 4.6715
Diferență: -0,0321
Ieri: 4.6730
Azi: 5.7258
Diferență: -0,3585
Ieri: 5.7464
Azi: 4.8931
Diferență: 0,2623
Ieri: 4.8803