Business Internaţional

Donald Trump cere Băncii Mondiale să nu mai acorde credite Chinei

Donald Trump cere Băncii Mondiale să nu mai acorde...

Autor: Mihai Gongoroi

07.12.2019, 11:43 109

Preşedintele Statelor Unite Donald Trump a criticat Banca Mondială şi i-a cerut să înceteze să mai acorde credite Chinei, după ce instituţia a adoptat un nou plan de finanţări în pofida obiecţiilor Washingtonului, transmite agenţia Reuters.

Reacţia vine în contextul în care Banca Mondială a adoptat, joi, un plan pentru acordarea unor împrumuturi anuale către Chinei cu o valoare între unu şi 1,5 miliarde de dolari, până în iunie 2025. Planul prevede că sumele acordate ca finanţări vor „scădea gradual” de la o medie a ultimilor cinci ani de 1,8 miliarde de dolari.

„Pentru ce împrumută Banca Mondială bani Chinei? Cum poate fi posibil? China are o grămadă de bani şi dacă nu îi are, îi creează. STOP!”, a scris Trump pe Twitter.

„Împrumuturile Băncii Mondiale acordate Chinei au scăzut puternic şi vor continua să se reducă ca parte a acordului nostru cu toţi acţionarii noştri, inclusiv cu Statele Unite”, au precizat reprezentanţii Băncii Mondiale într-o declaraţie pentru Reuters.

„Eliminăm împrumuturile pe măsură ce ţările devin mai bogate”, a mai precizat instituţia.

Casa Albă a refuzat să ofere comentarii cu privire la declaraţia lui Donald Trump.

Banca Mondială a oferit credite de 1,3 miliarde de dolari Chinei în 2019, în scădere de la 2,4 miliarde în 2017.

Poziţia lui Trump este una oficială la nivelul întregii administraţii în condiţiile în care joi, Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei americane, a spus în faţa Congresului american că SUA se opune programului multianual de finanţări pentru China al Băncii Mondiale.

David Malpass, actualul preşedinte al instituţiei de dezvoltare, era şi el un susţinător al poziţiei administraţiei în perioada în care era responsabil cu afacerile internaţionale în cadrul Trezoreriei.

Directorul pentru China şi Mongolia al Băncii Mondiale, germanul Martin Raiser, a precizat joi, după adoptarea planului de finanţare, printr-un comunicat, că angajamentul instituţiei va fi din ce în ce mai selectiv pe viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO