Business Internaţional

Donald Trump cere publicarea mandatului de percheziţie efectuat la reşedinţa sa din Florida. Sursele judiciare spun că FBI a căutat în casa fostului preşedinte american documente despre arme nucleare

Donald Trump cere publicarea mandatului de percheziţie...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

12.08.2022, 16:30 171

Fostul preşedinte american Donald Trump a cerut publicarea imediată a mandatului în virtutea căruia a fost efectuată percheziţia la reşedinţa sa din statul Florida, în contextul în care, conform unor surse judiciare, agenţii FBI ar fi căutat documente clasificate despre arme nucleare.

O instanţă judiciară a transmis Departamentului Justiţiei că poate publica integral sau parţial mandatul de percheziţie dacă Donald Trump este de acord.

"Publicaţi documentele acum! Nu doar că nu mă opun publicării documentelor referitoare la operaţiunea neamericană, care nu a respectat drepturile şi nu a fost necesară, efectuată în casa mea din Mar-a-Lago, Palm Beach, Florida, ci încurajez publicarea imediată a documentelor", a declarat Trump, potrivit postului Fox News.

Procurorul general al Statelor Unite, Merrick Garland, a declarat, joi seară, că, deşi nu a fost o decizie "uşoară", el a aprobat personal mandatul de percheziţie la reşedinţa fostului preşedinte Donald Trump. "Am aprobat personal decizia de a solicita un mandat de percheziţie în această problemă. Departamentul Justiţiei nu ia uşor o astfel de hotărâre", a declarat Merrick Garland, secretar al Justiţiei şi procuror general al SUA.

Agenţi ai Biroului Federal de Investigaţii (FBI) au descins luni la reşedinţa fostului preşedinte american Donald Trump din Mar-a-Lago, în statul american Florida, ancheta vizând deţinerea ilegală de documente clasificate. Conform unor surse judiciare citate de cotidianul The New York Times, agenţii FBI au căutat documente prezidenţiale în reşedinţa lui Donald Trump.

Surse citate de cotidianul The Washington Post afirmă că agenţii FBI au căutat documente prezidenţiale clasificate despre arme nucleare în reşedinţa lui Donald Trump. Investigaţia este separată de cea privind violenţele produse la sediul Congresului pe 6 ianuarie 2021.

Donald Trump a sugerat, miercuri, că agenţii Biroului Federal de Investigaţii (FBI) ar fi putut planta probe împotriva sa în timpul percheziţiei şi crede că preşedintele Joseph Biden a ştiut de operaţiune, deşi Casa Albă a negat acest lucru. "Li s-a cerut tuturor să plece din incintă, au vrut să fie lăsaţi singuri, fără martori care să vadă ce fac, ce iau şi sper că nu au plantat probe. De ce au insistat vehement să nu fie nimeni care să îi supravegheze, să plece toată lumea? Obama şi Clinton nu au fost vizaţi deloc de astfel de percheziţii, în pofida disputelor majore", a declarat Donald Trump.

Numeroşi politicieni republicani, inclusiv fostul vicepreşedinte Mike Pence, au criticat descinderea FBI la reşedinţa lui Trump. Casa Albă susţine că preşedintele Biden a aflat "din relatările publice" despre percheziţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO