Business Internaţional

Donald Trump condamnă regimul "brutal şi corupt" din Iran

Donald Trump condamnă regimul "brutal şi corupt" din Iran

Autor: Andrei Ionascu

02.01.2018, 18:40 143

"Oamenii din Iran iau poziţie în sfârşit împotriva regimului iranian brutal şi corupt. Toţi banii pe care preşedintele Obama i-a oferit într-un mod prostesc s-au îndreptat către terorism şi către buzunarele lor. Poporul are puţină mâncare, inflaţie mare şi este privată de drepturile omului. SUA urmăresc (situaţia)!", a transmis Trump prin intermediul contului de Twitter.

Donald Trump contestă Acordul nuclear semnat în 2015 de marile puteri cu Teheranul şi acuză de terorism Iranul, un stat majoritar şiit, unul dintre inamicii Israelului şi monarhiei sunnite din Arabia Saudită - două naţiuni care sunt aliaţi strategici ai Statelor Unite.

Luni, preşedintele american a declarat că este "timpul pentru o schimbare" în Iran.

"Iranul eşuează la toate nivelurile, în ciuda înţelegerii făcute cu aceştia de către Administraţia Obama. Marele popor iranian a fost reprimat vreme de mulţi ani. Ei sunt în căutarea mâncării şi a libertăţii. Împreună cu drepturile omului, bunăstarea Iranului este furată. Este timpul pentru o schimbare!", a scris Trump pe Twitter.

În replică, ministerul iranian de Externe a transmis că preşedintele american ar trebui să se concentreze asupra "oamenilor fără locuinţe şi înfometaţi" din propria ţară, nu să-i insulte pe iranieni.

"În loc să-şi irosească timpul trimiţând mesaje pe Twitter care sunt inutile şi insultătoare la adresa altor ţări, (Trump) ar face mai bine să se ocupe de problemele interne ale ţării sale, precum uciderea zilnică a zeci de oameni ... şi existenţa a milioane de persoane fără locuinţe şi înfometate", a transmis diplomaţia de la Teheran.

Între timp, cel puţin nouă persoane au fost ucise, marţi, în timpul protestelor antiguvernamentale din Iran, astfel că bilanţul victimelor a ajuns la 22 morţi de la izbucnirea conflictului. Peste 550 de manifestanţi au fost reţinuţi de către poliţie începând de joi.

Demonstranţii se declară nemulţumiţi în privinţa dificultăţilor economice şi a faptelor de corupţie din ţară. Scandările l-au vizat pe liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, precum şi conducerea clericală care se află la putere de la revoluţia din 1979.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO