Business Internaţional

Donald Trump îşi temperează pornirile de război. Discursul surprinzător al preşedintelui american, după atacul Iranului asupra bazei SUA din Irak: Statele Unite vor impune imediat sancţiuni suplimentare asupra regimului iranian, până când îşi schimbă comportamentul. Cât sunt preşedinte al Statelor Unite, Iranului nu i se va permite să deţină arme nucleare

Donald Trump îşi temperează pornirile de război....

Autor: Mihai Draghici

08.01.2020, 18:54 988

Statele Unite nu vor permite Iranului să fabrice arme nucleare, afirmă preşedintele Donald Trump, avertizând că armata americană va continua să contracareze ameninţările iraniene.

"Atât timp cât sunt preşedinte al Statelor Unite, Iranului nu i se va permite să deţină arme nucleare", a afirmat Donald Trump miercuri seară.

Donald Trump a declarat că niciun militar american nu a fost rănit în atacurile Iranului asupra unor baze din Irak. "Forţele americane sunt pregătite pentru orice, dar Iranul pare să facă un pas înapoi, ceea ce este un lucru bun pentru toate părţile implicate şi pentru toată lumea", a subliniat Trump.

Donald Trump l-a catalogat pe Qasem Soleimani, comandantul militar iranian ucis de armata americană în Irak, drept "cel mai mare terorist din lume". "Antrena armatele teroriste, inclusiv Hezbollah, pentru a lansa atacuri teroriste asupra unor obiective civile. A alimentat conflicte civile în toată regiunea. A rănit şi a ucis mii de militari americani, inclusiv prin instalarea minelor artizanale care mutilează şi distruge victimele. În ultimele zile, pregătea noi atacuri asupra unor ţinte americane, dar l-am oprit"", a spus liderul de la Casa Albă, atribuindu-i lui Soleimani ordonarea atacurilor soldate cu moartea a patru militari americani şi uciderea unuia, precum şi protestele violente de la Ambasada SUA din Bagdad.

Preşedintele SUA a precizat că va cere Alianţei Nord-Atlantice să se implice mai mult în procesul de pace din Orientul Mijlociu.

"Statele Unite vor impune imediat sancţiuni suplimentare asupra regimului iranian", a continuat Donald Trump, precizând că Washingtonul analizează modalităţi de a riposta la atacurile iraniene cu rachete asupra bazelor din Irak.

"Aceste sancţiuni puternice vor fi menţinute până când Iranul îşi schimbă comportamentul. Doar în ultimele luni, Iranul a capturat nave în apele internaţionale, a lansat un atac neprovocat asupra Arabiei Saudite şi a doborât două drone americane", a subliniat liderul SUA.

"În final mă adresez poporului şi liderilor din Iran, vrem să avem un viitor, un viitor măreţ, unul pe care îl meritaţi. Un viitor al prosperităţii pe plan intern şi în armonie cu naţiunile lumii. Statele Unite sunt dispuse să ajungă la pace cu cei care vor acest lucru", a concluzionat Trump.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO