• Leu / EUR4.9192
  • Leu / GBP5.6962
  • Leu / USD4.6852
Business Internaţional

Donald Trump şi Bernie Sanders au câştigat alegerile primare din New Hampshire

Donald Trump şi Bernie Sanders au câştigat alegerile primare din New Hampshire

Autor: Roxana Maciuca

10.02.2016, 09:34 136

Rezultatele din New Hampshire vor genera o luptă strânsă între candidaţii republicani la preşedinţia americană în Carolina de Sud, pe 20 februarie, iar pentru candidaţii democraţi americani lupta se va da pe 27 februarie.

Pentru Trump câştigarea alegerilor primare din New Hampshire demonstrează că rămâne printre favoriţi, după ce pe 1 februarie a pierdut în faţa senatorului Ted Cruz din Texas în prima serie de alegeri primare din Iowa.

În alegerile de marţi din Hew Hampshire, Hillary Clinton, fost secretar de stat american, care candidează din partea democraţilor la alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie din SUA, a fost învinsă de democratul socialist Bernie Sanders, obţinând 39% din sufragii, faţă de 60% cât a obţinut Sanders, după numărarea a 86% dintre voturi.

Clinton abia a reuşit să câştige alegerile primare din Iowa, după ce s-a aflat la egalitate cu Sanders, care a reuşit să o învingă în New Hampshire, pentru că alegătorii mai tineri l-au preferat datorită propunerilor sale populiste de a înlătura supremaţia băncilor americane şi de a obliga statul să plătească taxele de şcolarizare pentru facultate.

"Oamenii au tot dreptul să fie supăraţi, dar sunt şi însetaţi, însetaţi după soluţii", a declarat Clinton, în vârstă de 68 de ani după ce l-a felicitat pe Sanders, în vârstă de 74 de ani.

"Voi lucra mai mult ca oricine altcineva pentru a face acele schimbări necesare să le îmbunătăţească vieţile", a precizat Clinton.

"Am trimis mesaje care vor avea ecou de pe Wall Street până în Washington, din Maine în California şi de aceea guvernarea ţării noastre măreţe aparţine tututor cetăţenilor ei, nu doar unei mâini de candidaţi prosperi", a declarat Sanders despre victoria sa din New Hampshire.

Circa 73% dintre votanţi cred că Statele Unite se află pe calea greşită şi aceşti oameni formează o majoritate a celor care îi susţin pe Trump şi Sanders, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Ipsos în colaborare cu Reuters.

Donald Trump, care a militat pentru deportarea extracomunitarilor şi interzicerea musulmanilor pe teritoriul Statelor Unite, s-a clasat pe primul loc în alegerile din New Hampshire cu 35% dintre voturi printre republicani, după numărarea a 88% dintre voturi. El şi-a felicitat candidaţii, având o abordare decentă, dar a promis să revină la cea necizelată.

"Mâine: bum,bum", a exclamat el, făcând referire la declaraţiile sale explozive cu care a obişnuit publicul de-a lungul campaniei sale electorale.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9192
Diferență: 0,0122
Ieri:
Azi: 4.6852
Diferență: 0,0363
Ieri:
Azi: 5.6962
Diferență: -0,1035
Ieri:
Azi: 4.9737
Diferență: -0,0583
Ieri: