Business Internaţional

Donald Trump, vizat de o amplă anchetă pentru presupuse acţiuni de obstrucţionare a justiţiei, corupţie şi abuz de putere

Donald Trump, vizat de o amplă anchetă pentru presupuse...

Autor: Mihai Draghici

04.03.2019, 20:44 82

Comisia Juridică din Camera Reprezentanţilor a lansat luni o nouă investigaţie care îl vizează pe preşedintele SUA, Donald Trump, şi colaboratori apropiaţi ai acestuia, pentru presupuse acţiuni de obstrucţionare a justiţiei, corupţie şi abuz de putere.

Comisia Juridică a transmis solicitări pentru oferirea de documente către 81 de persoane sau entităţi care au legătură cu preşedintele Donald Trump, oferind termenul-limită de 18 martie pentru a răspunde.

Printre persoanele sau entităţile vizate se numără companii ale familiei prezidenţiale, foşti membri ai echipei de campanie electorală şi rude apropiate, inclusiv Donald Trump jr, fiul liderului de la Casa Albă, informează site-ul de ştiri Axios.com.

Ancheta vizează presupuse acţiuni ilegale precum obstrucţionarea justiţiei, acte de corupţie şi diverse forme de abuz în funcţii.

Jerrold Nadler, preşedintele Comisiei Juridice, a declarat că este "foarte clar" că preşedintele Trump a obstrucţionat justiţia. Liderii Partidului Democrat, care deţine majoritatea parlamentară în Camera Reprezentanţilor, nu au evocat încă explicit posibilitatea lansării procedurii pentru demiterea preşedintelui, unul din obstacole fiind situaţia din Senat, aflat sub controlul Partidului Republican, din care face parte Donald Trump.

Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI), Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor anchetează cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi presupuse contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigaţiile. Donald Trump a negat orice colaborare cu Administraţia de la Moscova în campania electorală.

Partidul Democrat din Statele Unite a intentat un proces împotriva Rusiei, echipei de campanie electorală a preşedintelui Donald Trump şi site-ului WikiLeaks, denunţând o presupusă conspiraţie pentru perturbarea scrutinului prezidenţial desfăşurat în SUA în 2016. Comisia pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor a dispus încheierea anchetei privind ingerinţele Rusiei, stabilind că nu au existat acţiuni coordonate ale echipei de campanie a preşedintelui Donald Trump cu Moscova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO