Business Internaţional

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: UE a adoptat liniile directoare ale negocierilor privind viitoarea relaţie cu Marea Britanie

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: UE a...

Autor: Marian Avram, Mediafax

23.03.2018, 12:47 62

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a anunţat, vineri, că liderii statelor membre ale UE au adoptat liniile directoare ale negocierilor privind viitoarea relaţie dintre Blocul comunitar şi Marea Britanie, relatează The Associated Press.

”UE-27 a adoptat liniile directoare pentru viitoarea relaţie dintre UE şi Marea Britanie după Brexit”, a scris Tusk pe Twitter.

De asemenea , liderii UE şi-au acordul cu privire la o perioadă de tranziţie de 21 de luni după momentul efectiv al ieşirii Regatului Unit din Blocul comunitar, preconizat să aibă loc în martie 2019.

Documentul trasează abordarea Bruxellesului faţă de mai multe aspecte ale viitoarelor relaţii cu Londra, printre care se numără cooperarea în materie de securitate sau perspectivele unui acord comercial. Potrivit documentului, Guvernul de la Londra poate negocia acorduri comerciale cu alte state după ce părăseşte Blocul comunitar în martie 2019, însă acordurile negociate de Marea Britanie nu vor putea în vigoare fără acordul UE până la finalizarea perioadei de tranziţie.

În timpul perioadei de tranziţie, Marea Britanie va rămâne parte a uniunii vamale, în pofida faptului cu nu va mai fi reprezentată în structurile de decizie ale UE.

”Cred că am intrat într-o nouă dinamică a negocierilor. Cred că abordăm aceste negocieri în spiritul cooperării”, a declarant Theresa May după anunţul lui Tusk.

Anterior, premierul britanic Theresa May a declarat că Marea Britanie şi Uniunea Europeană au progresat semnificativ în discuţiile pe tema Brexit, adăugând că aşteaptă cu nerăbdare discuţiile privind viitorul parteneriat economic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO