Business Internaţional

Două lumi paralele: în timp ce Franţa vrea putere mai mare pentru euro, Italia propune o monedă locală alternativă

Două lumi paralele: în timp ce Franţa vrea putere mai...

Autor: Catalina Apostoiu

06.06.2019, 00:04 466

Din Franţa, Francois Villeroy de Galhau, guvernator al băncii centrale a ţării şi unul dintre candidaţii favoriţi la şefia Băncii Centrale Europene, cere acţiuni mai ferme pentru creşterea gradului de utilizare a monedei unice europene în tranzacţiile europene pentru atacarea dominaţiei dolarului american. La polul opus, în Italia discuţiile devin din ce în ce mai aprinse cu privire la sugestia introducerii unei noi monede locale de către guvernul ţării pentru plata datoriilor acesteia şi posibilitatea ca această monedă să fie folosită de coaliţia eurosceptică din Roma pentru facilitarea ieşirii ţării din zona euro.

François Villeroy de Galhau a declarat recent pentru Financial Times că o utilizare mai mare a euro la nivel mondial ar „ajuta la protejarea businessurilor noastre în faţa riscurilor valutare sau disputelor juridice externe“. Descriind utilizarea internaţională a euro drept „o componentă cheie a suveranităţii noastre financiare europene“, acesta a arătat că rolul global jucat de dolar reprezintă un „avantaj clar în exercitarea puterii americane, în timp ce China face eforturi pentru internaţionalizarea renminbi“.

Anul trecut, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker s-a angajat să transforme euro într-o monedă de rezervă la nivel mondial. BCE îşi va publica următorul raport anual privitor la utilizarea internaţională a euro pe 13 iunie. Banca şi-a modificat poziţia neutră din trecut faţă de rolul euro de când autorităţile de la Bruxelles s-au pronunţat pentru promovarea utilizării euro ca rivală a dolarului american.

Dezbaterea privitoare la rolul global al euro a căpătat urgenţă sporită pe fondul prăbuşirii acordului cu Iranul.

BCE susţine că internaţionalizarea euro trebuie să fie determinată de piaţă, necesitând eforturi adiţionale pentru realizarea unei uniuni a pieţelor de capital.

În Italia, propunerea privind crearea unei monede alternative la euro a fost făcută de membri de seamă ai partidului Liga al lui Matteo Salvini, aceasta fiind susţinută de un vot în parlamentul italian săptămnă trecută.

Propunerea presupune crearea unui nou tip de titlu de trezorerie, mini titluri de trezorerie (mini-BOTs), care ar putea fi folosite de guvern pentru plata datoriilor către companiile comerciale şi de cetăţeni pentru plata taxelor. Acestea s-ar putea transforma într-o monedă locală paralelă.

Introducerea a ceea ce ar putea constitui o monedă paralelă ar submina apartenenţa Italiei la zona euro, arată Marcello Messori, director pe economie politică europeană la Luiss University.

Şi totuşi, deşi votul recent a amplificat temerile investitorilor, acesta nu înseamnă prea mult în termeni legislativi, spun analiştii.

Chiar dacă astfel de titluri ar fi introduse, acestea ar putea deveni mijloc legal de plată numai dacă Roma ar legifera în acest sens. ìDrept rezultat, implicaţiile practice ale votului sunt zeroî, susţine Nicola Nobile, economist la Oxford Economics.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO