Business Internaţional

Două presupuse afaceri de spionaj cu actori la vârf şi nume grele implicte precum şeful Fed, fostul secretar al trezoreriei sau secretarul american al justiţiei

Două presupuse afaceri de spionaj cu actori la vârf şi...

Autor: Iulian Anghel

14.05.2013, 15:31 469

Scandalul Bloomberg News a izbucnit în week-end şi este departe de sfârşit. Ziariştii puternicei agenţii sunt suspectaţi că ar fi accesat date private pentru a spiona, între alţii, înalţi responsabili precum şeful Fed Ben Bernanke sau fostul secretar al trezoreriei Tim Geithner.

Afacerea Associated Press a apărut câteva zile mai târziu şi riscă să devină un mare scandal de spionaj a presei de către Guvern. Ziariştii la fel de puternicei agenţii americane de ştiri Associated Press acuză Departamentul Justiţiei (care se ocupă de anchete penale) că i-a spionat vreme de mai multe luni şi că ar fi obţinut desfăşurătorul convorbirilor unor ziarişti, fără drept legal.

În primul caz, ziariştii de la Bloomberg News, principala agenţie de presă financiară din lume care furnizează analize, ştiri şi cotaţii via terminalelor sale ar fi utilizat datele private ale clienţilor pentru a spiona înalţi responsabili americani între care şeful băncii centrale (Fed) Ben Bernanke şi fostul secretar al trezoreriei Tim Geithner.

Informaţia a fost dezvăluită mai întâi de CNBC, apoi a fost confirmată de Fed şi Departamentul Trezoreriei care, oficial, colaborează cu Bloomberg cu scopul de a afla dimensiunea acestei afaceri de spionaj deloc banale.

Ben Bernanke şi fostul secretar al trezoreriei Tim Geithner ar fi între cei vizaţi de de “spionajul” ziariştilor, susţine publicaţia economică franceză La Tribune.

Afacerea a devenit publică săptămâna trecută când un jurnalist al Bloomberg a sunat un angajat al Goldman Sachs pentru a-i cere informaţii asupra unuia dintre colegii săi, motivând că acesta nu mai este conectat de câteva zile la terminalul său – o informaţie ce nu trebuia cunoscută de jurnalist.

Goldman Sachs a făcut plângere împotriva Bloomberg, iar afacerea a luat rapid o nouă turnură.

JPMorgan a recunoscut că jurnaliştii Bloomberg uzau accesul lor la terminalele angajaţilor băncii de afaceri pentru a avea informaţii, în timpul scandalului “balenei de la Londra”, în 2012.

Surse anonime care lucrează sau au lucrat pentru Bloomberg News au declarat mediei americane – scrie La Tribune - că jurnaliştii Bloomberg au acces la informaţiile consultate de înalţi responsabili ai politicii monetare americane.

Nu este încă sigur ce informaţii colectate au fost utilizate în scop jurnalistic. Unele surse afirmă că acest lucru era secretul lui Polichinel în sânul Bloomberg şi că noii angajaţi erau puşi la curent, chiar din primele zile, cu posibilitatea de a avea acces la datele consultate de clienţi, pentru a înţelege puterea terminalelor, dar le era pus în vedere şi că nu pot utiliza aceste informaţii pentru articolele lor.

Jurnaliştii ar fi avut acces la datele consultate şi la frecvenţa accesului la aceste date – ceea ce, în sine, putea constitui importante surse de informaţii, dacă erau puse cap la cap cu altele.

Site-ul Quartz Story a susţinut că jurnaliştii Bloomberg ar fi avut acces la o transcriere a unui apel al fostului preşedinte al Fed Alan Greenspan în spijinul băncii centrale, dar că jurnaliştii nu au folosit informaţia.

Scandalul Bloomberg ar putea avea urmări judiciare, dar este prea devreme, la nivelul investigaţiilor în curs, să poată fi spus dacă accesul jurnaliştilor la terminalele băncilor de pe Wall Street şi a guvernului federal au putut fi folosite de Bloomberg News sau difizate terţilor.

În cel de-al doilea caz – al Agenţiei Associated Press – Departamentul Justiţiei este acuzat că ar fi confiscat în secret, de două luni, desfăşurătoarele telefonice ale agenţiei

Secretarului justiţiei Eric Holder a susţinut, fără să răspundă acuzaţiilor, că respectă legile americane când îşi culege informaţiile.

Directorul Associated Press Gary Pruitt a denunţat ceea ce el a numit o intruziune masivă şi fără precedent în activitatea agenţiei.

Agenţia oferă şi un caz concret – autorităţile ar fi strâns date care se refereau la un articol legat de operaţiunile CIA în Yemen care ar fi împiedicat un atentat al Al-Qaida în 2012.

Casa Albă a transmis că nu deţine informaţii despre caz, iar Associated Press a anunţat că examinează ipoteza de a se adresa jusiţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO