Business Internaţional

Două treimi din germani se opun deciziei lui Merkel de a autoriza urmărirea penală a lui Boehmermann

Două treimi din germani se opun deciziei lui Merkel de a...

Autor: Roxana Maciuca

17.04.2016, 17:41 214

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat vineri că guvernul german a aprobat solicitarea Turciei de a începe urmărirea penală în cazul lui Jan Boehmermann.

Bohmermann, un actor german de comedie premiat şi gazdă a talk-showului Neo Magazin Royale, difuzat de televiziunea ZDF, a creat tensiuni diplomatice între Turcia şi Germania, după ce în cadrul emisiunii sale de pe 31 martie l-a insultat pe Erdogan, prin recitirea unui poem satiric la adresa liderului turc.

Actorul, cu steagul Turciei în spate şi cu o imagine a lui Erdogan, l-a acuzat pe preşedintele turc, printre altele, că îi face plăcere să "exercite represalii asupra minorităţilor, să bată kurzii şi creştinii în timp ce urmăreşte pornografie infantilă".

Ambasada Turciei în Berlin a trimis duminică o solicitare Ministerului german de Externe pentru a începe urmărirea penală a comediantului.

Potrivit sondajului de opinie realizat de agenţia Emnid şi publicat de ziarul german Bild am Sonntag, 66% dintre cei intervievaţi s-au opus deciziei lui Merkel de a aproba urmărirea penală în cazul actorului, 22% i-au dat dreptate, iar 12% s-au abţinut. La sondaj au participat 500 de persoane.

Potrivit unei secţiuni din codul penal al Germaniei, este interzisă insultarea şefilor de stat străini, dar urmărirea penală a persoanelor acuzate de astfel de practici necesită autorizaţie din partea guvernului înainte de a fi demarate procedurile respective. Merkel a anunţat vineri că guvernul va înainta o propunere pentru a modifica legea respectivă.

Aprobarea demarării anchetei penale în cazul lui Boehmermann vine pe fondul încheierii unui acord între Turcia şi UE privind reducerea numărului de imigranţi din Europa prin reţinerea lor pe teritoriul turc, Germania fiind ţara cea mai afectată de criza migraţiei, unde s-au înregistrat peste un milion de solicitări de azil anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO