Business Internaţional

Douăzeci de state membre ale UE au convenit asupra planului pentru crearea unui Parchet European

Douăzeci de state membre ale UE au convenit asupra...

Autor: Andrei Ionascu

08.06.2017, 14:26 260

Anunţul a fost făcut după o întrevedere a miniştrilor europeni de Justiţie şi de Interne. Aceştia au convenit asupra legislaţiei care stabileşte modul de funcţionare şi rolul noii instituţii.

Cele 20 de state membre care au convenit asupra instituirii Parchetului European sunt: România, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Estonia, Germania, Grecia, Spania, Finlanda, Franţa, Letonia, Lituania, Luxemburg, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Italia, Austria.

Parchetul European va avea sediul la Luxemburg şi va fi responsabil de investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene. Vor fi vizate în special fondurile şi subvenţiile UE, precum şi fraudarea TVA-ului.

"Acesta este exemplul perfect în care colaborarea europeană este necesară şi aduce mari recompense pentru cetăţeni", a declarat europarlamentarul Jan Philipp Albrecht.

Potrivit estimărilor Uniunii Europene, fraudele financiare sunt în valoare de 500 de milioane de euro anual.

Planul trebuie să primească aprobarea din partea Parlamentului European. Parchetul European nu îşi va începe activitatea în mai puţin de trei ani de la intrarea în vigoare a legislaţiei. Adoptarea finală a documentului este aşteptată pentru luna octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO