Business Internaţional

Dr. Doom avertizează asupra "Furtunii perfecte": Creşterea economică va încremeni din 2013

Dr. Doom avertizează asupra  "Furtunii perfecte": Creşterea economică va încremeni din 2013

Autor: Adrian Voicu

13.06.2011, 11:54 3816

Problemele fiscale din SUA, încetinirea creşterii economice înChina, restructurarea datoriilor în UE şi stagnarea economică dinJaponia vor fi principalele ingrediente pentru ceea ce NourielRoubini - profesor în cadrul Universităţii din New York cunoscut şidrept "Doctor Doom" pentru predicţiile sale care s-au adeverit -numeşte drept "Furtuna perfectă", informează Bloomberg.

În stilul său caracteristic al şanselor sub formă de procentaj,Nouriel Roubini este de părere că există şanse de unu la trei ca ocombinaţie a acestor factori să ducă la o încremenire a creşteriieconomice începând cu 2013. Alte şanse, în opinia sa, sunt ocreştere a economiei globale "anemică dar OK" sau un scenariu"optimist" în care ritmul de creştere va continua să crească.

"Există deja elemente de fragilitate", a declarat el într-uninterviu acordat în Singapore. "Cu toţii îşi rostogolesc datoriilepublice şi private. Dar acest bulgăre devine tot mai mare şi toateaceste probleme s-ar putea întoarce împotriva noastră cel maitârziu în 2013", consideră Roubini.

Şomajul ridicat din SUA, o creştere a preţurilor petrolului şialimentelor, creşterea dobânzilor în Asia şi problemele deproducţie din Japonia după cutremur ameninţă să lovească îneconomia mondială. Valoarea titlurilor tranzacţionate la burseledin întreaga lume a scăzut în mai cu peste 3.300 de miliarde dedolari, Roubini spunând că pieţele financiare vor urma să îşi punăprobleme legate de convergenţa riscurilor în 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO