Business Internaţional

Draghi: BCE va reanaliza programul de stimulare în decembrie

Draghi: BCE va reanaliza programul de stimulare în...

Autor: Anca Dumitrescu

22.10.2015, 19:31 140

El a arătat că programul de achiziţii de active de 1.100 de miliarde de euro oferă flexibilitate în ceea ce priveşte ajustarea mărimii, a componenţei şi a duratei, existând numeroase căi prin care BCE să introducă mai mulţi stimuli în economie.

"Suntem gata să acţionăm dacă va fi nevoie...şi suntem deschişi la un întreg meniu de instrumente de politică monetară", a spus Draghi.

Între măsurile pe care BCE le-ar putea lua ar putea fi reducerea dobânzii pentru depozitele băncilor aflată deja la nivelul de -0,2%, a menţionat Draghi.

Şeful BCE a notat în conferinţa de presă susţinută după şedinţa de politică monetară în care BCE a menţinut dobânda cheie aproape de nivelul zero că perspectiva de creştere economică sugerează o încetinire, pe fondul problemelor cu care se confruntă economiile emergente.

"Redresarea va continua într-un ritm similar cu cel din trimestrul al doilea. Economia continuă să arate rezistenţă, susţinută de preţurile scăzute ale petrolului, politica monetară a BCE şi de progresele în domeniul consolidării fiscale realizate de statele membre, care au limitat impactul reducerii cheltuielilor bugetare", a spus Draghi.

Şeful BCE a mai spus că inflaţia este mai puţin alertă, dar preţurile ar trebui să revină la creştere, în condiţiile în care cotaţiile petrolului ating nivelul minim. De asemenea, inflaţia core este mai mult sau mai puţin stabilă.

BCE a menţinut joi dobânda de politică monetară aproape de nivelul zero, în conformitate cu estimările analiştilor. Cei 25 de membri ai consiliului guvernatorilor BCE au confirmat dobânda cheie la minimul record de 0,05%. Dobânda pentru depozite şi rata marginală pentru împrumuturi au rămas la -0,2%, respectiv 0,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO