Business Internaţional

Draghi, fostul şef al BCE: Doar datoriile „bune“ pot salva economia Europei

Draghi, fostul şef al BCE: Doar datoriile „bune“ pot...

Autor: Bogdan Cojocaru

20.08.2020, 00:00 155

Fostul şef al Băncii Centrale Europene italianul Mario Draghi a cerut guvernelor europene să se asigure că datoriile colosale pe care ţările le acumulează din cauza pandemiei sunt investite în modernizarea economiilor, astfel încât generaţiile viitoare să poată beneficia de ele, scrie Euractiv.

„Datoria creată de pandemie este fără precedent şi va trebui să fie rambursată mai ales de cei care sunt astăzi tineri“, a avertizat Draghi la deschiderea summitului „Meeting 2020“ de la Rimini, un festival internaţional anual catolic de reflecţie.

Europa se îndatorează într-un ritm rapid pentru a finanţa uriaşele subvenţii guvernamentale necesare pentru a menţine întreprinderile şi gospodăriile pe linia de plutire în timpul celei mai dure părţi a pandemiei.

Însă o astfel de datorie este sustenabilă numai dacă este utilizată în scopuri productive, cum ar fi investiţii în tineret, infrastructură pentru producţie şi cercetare, a spus Draghi.

„În acest caz, va fi considerată o datorie «bun㻓, a explicat el.

„Dacă totuşi, datoria este folosită în scopuri neproductive, aceasta va fi considerată datorie «proastă» şi sustenabilitatea acesteia va fi erodată.“ Luna trecută, Comisia Europeană a prognozat că economia zonei euro, un grup de 19 ţări care împart aceeaşi monedă, va scădea 8,7% în acest an după ce multe state, inclusiv Italia şi Franţa, au suferit contracţii de două cifre ale Produsului Intern Brut în trimestrul doi.

Draghi, creditat în mare măsură cu salvarea euro în timpul crizei datoriilor din zona euro, a spus că măsurile luate de guverne şi de băncile centrale pentru susţinerea economiei au fost „corecte“.

Însă acum este nevoie urgentă de „o investiţie masivă de resurse intelectuale şi financiare“ pentru tineri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO