Business Internaţional

Draghi nu vede riscuri mari de recesiune în zona euro, dar este neliniştit de mersul economiei şi de „incertitudinile persistente“

Draghi nu vede riscuri mari de recesiune în zona euro,...

Autor: Bogdan Cojocaru

11.04.2019, 00:06 132
Draghi a avertizat că „incertitudini persistente“ continuă să apese pe economia zonei euro, scrie Financial Times. „Se menţin riscurile care înconjoară perspectiva de creştere pentru zona euro în contextul persistenţei incertitudinilor le­gate de factori geopolitici, de ameninţarea protecţio­nis­mului şi de vulnerabilităţile pieţelor emergente“, a spus Draghi. Şe­ful băncilor centrale din UE a explicat că o serie de date eco­no­mice slabe „durează cumva mai mult decât s-a anti­cipat“, mai ales în ceea ce priveşte sectorul manufacturier. Principala cauză este o încetinire a cererii externe.

„Scăderea im­pulsului de creştere este aşteptată să se ex­tindă în anul curent“, a spus Draghi, adăugând că „un grad ri­dicat de acomodare monetară“ rămâne necesar pentru spri­ji­ni­rea creşterii economice în zona euro.

Unul din pericolele cele mai îngrijorătoare pentru Draghi este pe cale să se materializeze. Este vorba de intensificarea răz­boiului comercial mondial. Preşedintele SUA Donald Trump a ameninţat marţi că va impune tarife de import asupra unor produse europene de 11 miliarde de dolari.

Deocamdată, riscurile de recesiune în zona euro sunt reduse, a dat asigurări Draghi. BCE şi-a întărit anterior angajamentul de a menţine stimulul monetar până când creşterea economică începe să accelereze.

BCE a lăsat principala dobândă de refinanţare la zero şi dobânda pentru depozite la -0,4%. Membrii consiliului monetar au spus că se aşteaptă să menţină costurile oficiale de împrumut la actualul nivel „cel puţin până la sfârşitul acestui an“.

De asemenea, consiliul a precizat că intenţionează să reinvestească obligaţiunile achiziţionate prin programul de quantitative easing de 2.600 de miliarde de euro al BCE o perioadă prelungită de timp după data la care instituţia va începe să majoreze dobânzile, sau cel puţin atât timp cât este necesar pentru menţinerea unor condiţii favorabile de lichiditate şi a unui grad ridicat de acomodare cantitativă. Anunţurile de ieri au venit în contextul în care zona euro se confruntă cu o încetinire a economiei care durează din a doua jumătate a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO