Business Internaţional

Draghi: Orice ţară poate pleca din zona euro, dar trebuie să plătească mai întâi

Mario Draghi, preşedintele BCE

Mario Draghi, preşedintele BCE

Autor: Bogdan Cojocaru

23.01.2017, 00:04 1134

Orice ţară care pleacă din zona euro ar trebui să-şi rezolve cererile sau să-şi onoreze obligaţiile faţă de sistemul de plăţi al uniunii monetare înainte de a-şi tăia legăturile, a afirmat preşedintele BCE Mario Draghi.

Afirmaţiile, făcute de şeful băncii centrale a zonei euro într-o scrisoare adresată unor europarlamentari italieni, reprezintă o referire rară de-a lui Draghi despre posibilitatea ca zona euro să-şi piardă din membri, scrie Reuters.

Comentariile vin după ce în urmă cu aproape patru ani Draghi i-a ameninţat pe speculatori că „va face tot ce trebuie“ pentru a salva euro, promisiune care de atunci a rămas celebră. Afirmaţiile vin în contextul amplificării sentimentului antieuro în Italia şi în alte ţări din uniunea monetară.

„Dacă ar fi ca o ţară să părăsească Eurosystemul, pretenţiile sau obligaţiile băncii naţionale ale acelei ţări va trebui onorate în totalitate“, a scris Draghi în scrisoare.

Potrivit datelor din noiembrie anul trecut despre sistemul de plăţi Target 2, Italia ar rămâne cu o notă de plată de 358,6 miliarde de euro. Sistemul înregistrează fluxurile de plăţi dintre statele zonei euro. Ameninţarea defaulturilor pe datoriile transfrontaliere a fost adesea considerată un element care ţine închegată zona euro în vremuri de criză financiară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO