Business Internaţional

Draghi: Programul BCE de relaxare monetară este eficient, inflaţia va accelera pe termen mediu

Draghi: Programul BCE de relaxare monetară este...

Autor: Florentina Dragu

15.04.2015, 18:35 292

"Avem dovezi clare că măsurile de politică monetară implementate de Banca Centrală Europeană sunt eficiente. Avansul economic din zona euro s-a accelerat faţă de finele anului trecut şi estimăm că relansarea economică se va extinde şi se va consolida semnificativ", a spus Draghi miercuri, într-o conferinţă de presă la finele şedinţei BCE de politică monetară.

Conferinţa a fost întreruptă pentru scurt timp de o protestatară care a aruncat cu confetti spre Draghi şi a scandat "Jos dictatura BCE", potrivit Wall Street Journal.

BCE a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,05%, în linie cu aşteptările analiştilor.

Instituţia bancară a extins, în martie, programul lansat anul trecut pentru achiziţia de active din zona euro pentru a include cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale.

Valoarea achiziţiilor lunare a fost stabilită la 60 de miliarde de euro, iar programul, care vizează stimularea creşterii economice din regiune şi creşterea inflaţiei anuale spre ţinta BCE de aproape 2%, este estimat să continue până în septembrie 2016.

Mai mulţi analişti şi-au exprimat recent îngrijorarea că programul BCE, cu o valoare totală de 1.100 miliarde de euro, va fi încheiat mai devreme decât s-a anunţat, însă Draghi a infirmat informaţiile vehiculate în media.

"Sunt chiar surprins de atenţia acordată informaţiilor privind o posibilă încheiere înainte de termen a programului, după doar o lună de la lansarea acestuia. Implementarea completă a măsurilor de politică monetară va oferi sprijinul necesar pentru economia din zona euro şi, pe termen mediu, va aduce rata inflaţiei către nivelul de puţin sub 2%", a spus Draghi.

De asemenea, Draghi a negat sugestiile potrivit cărora BCE va avea dificultăţi în atingerea ţintei lunare pentru achiziţia de obligaţiuni guvernamentale, în condiţiile în care tot mai multe dintre randamentele titlurilor de stat din zona euro scad sub 0% pe an.

BCE a declarat că nu va cumpăra obligaţiuni guvernamentale cu o dobândă mai mică decât dobânda BCE pentru facilitatea de depozit, în prezent de -0,20% pe an.

"Nu anticipăm nici un fel de probleme. Aceste temeri sunt premature şi nu sunt sprijinite de datele actuale", a declarat Draghi.

Preşedintele BCE a adăugat că termenii programului BCE ar putea fi ajustaţi pe viitor, fără să dea detalii.

Este însă exclus ca BCE să coboare şi mai mult rata dobânzii pentru facilitatea de depozit, a mai spus Draghi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO