Business Internaţional

Draghi: Semnele de revenire a inflaţiei au scăzut; BCE este dispusă să extindă stimularea

Draghi: Semnele de revenire a inflaţiei au scăzut; BCE...

Autor: Anca Dumitrescu

12.11.2015, 12:26 203

"Semnele de revenire a inflaţiei core au slăbit într-o anumită măsură. Am spus întotdeauna că achiziţiile de obligaţiuni vor continua dincolo de septembrie 2016, dacă nu vom vedea o ajustare sustenabilă a evoluţiei inflaţiei", a arătat Draghi, reiterând că oficialii băncii centrale vor reanaliza politica monetară la şedinţa de la începutul lunii decembrie, relatează Reuters.

Şeful BCE a spus că programul de suplimentare a lichidităţilor prin achiziţii lunare de obligaţiuni este puternic şi flexibil.

BCE va urmări cu atenţie riscurile pentru stabilitatea preţurilor şi va analiza soliditatea şi persistenţa factorilor care încetinesc revenirea inflaţiei la nivelul ţintei pe termen mediu, de aproape 2%.

Draghi a apărat totodată întâlnirile private ale unor oficiali ai BCE cu reprezentanţi ai unor bănci sau fonduri de hedging, cum a fost cazul celei dintre Benoit Coeure, membru în board-ul instituţiei, cu reprezentanţi ai unei bănci franceze, cu câteva ore înainte de o reducere a dobânzilor.

Draghi a precizat că BCE va publica programele membrilor board-ului, care formează nucleul politicii monetare a băncii, după ce o solicitare recentă de informaţii a scos la iveală că reprezentanţi ai băncilor şi fondurilor de hedging au contacte regulate cu oficialii instituţiei financiare.

"Am avut şi avem în continuare o regulă clară. Nu discutăm informaţii sensibile pentru piaţă în întâlniri neoficiale", a spus Draghi.

El a explicat că pentru ca politica monetară să fie eficientă, sunt importante întâlnirile cu participanţii pe pieţele financiare, pentru a le cunoaşte punctele de vedere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO