Business Internaţional

Draghi spulberă speranţele germanilor că vine sfârşitul erei dobânzilor ultramici

Jens Weidmann, şeful Bundesbank este împotriva ideilor lui Draghi. El spune: „Dobânzile ultramici nu trebuie să dureze prea mult, iar într-o perioadă de creştere economică robinetul banilor ieftini trebuie închis rapid şi hotărât.“

Jens Weidmann, şeful Bundesbank este împotriva ideilor lui Draghi. El spune: „Dobânzile ultramici nu trebuie să dureze prea mult, iar într-o perioadă de creştere economică robinetul banilor ieftini trebuie închis rapid şi hotărât.“

Autor: Catalina Apostoiu

16.10.2017, 00:06 4857

Preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi şi-a apărat angajamentul de menţinere a dobân­zilor la niveluri extrem de scăzute, respingând apelurile nemţilor de retragere rapidă a banilor ieftini din zona euro, potrivit CNBC.

Cu două săptămâni înainte de momentul în care BCE va decide viitorul politicii sale monetare, preşedintele băncii a declarat că promisiunea de menţinere a dobânzilor la nivelul actual „mult timp“ după încheierea programului de achiziţii de obligaţiuni este foarte importantă pentru ţinerea sub control a costurilor de finanţare.

Comentariile sale sugerează că formularea respectivă ar putea fi menţinută în mesajul transmis de BCE după şedinţa din 26 octombrie chiar dacă strategii băncii vor decide să implementeze o aşteptată restrângere a ritmului lunar al achiziţiilor de obligaţiuni de la nivelul actual de 60 miliarde de euro.

Potrivit unor surse familiare cu dezbaterile BCE citate de Bloomberg, oficialii băncii iau în considerare reducerea achiziţiilor de obligaţiuni la cel puţin jumătate din ritmul actual şi menţinerea programului activ timp de cel puţin două luni.

Reducerea QE la 30 de miliarde de euro pe lună este o opţiune fezabilă, potrivit oficialilor. După doi ani şi jumătate de eforturi de revitalizare a economiei regiunii prin achiziţii de obligaţiuni, unii guvernatori văd recenta perioadă de creştere economică robustă drept un motiv suficient pentru restrângerea stimulentelor. Alţii sunt însă preocupaţi de nivelul încă redus al inflaţiei, potrivit Bloomberg.

Potrivit surselor citate, banca se angajează de asemenea să ajusteze programul din punctul de vedere al dimensiunii şi/sau duratei în cazul în care perspectivele devin mai puţin favorabile.

Cât priveşte angajamentul lui Draghi privitor la menţinerea do­bânzilor scăzute, cuvintele acestuia au spulberat speranţele nemţilor expri­mate de şeful Bundesbank în cadrul unui interviu recent privitoare la apropierea sfârşitului dobânzilor ultra­scăzute, potrivit CNBC.

„Dobânzile ultramici nu trebuie să dureze prea mult, iar într-o perioadă de creştere economică, robinetul banilor ieftini trebuie închis rapid şi hotărât“, declara Jens Weidmann în cadrul interviului acordat publicaţiei germane Wirtschaftswoche.

Nemţii au acuzat BCE că prin politica sa monetară finanţează guvernele îndatorate de la sud de Alpi, reduce câştigurile celor care economi­sesc şi alimentează bule ale activelor în ţările mai bogate din nordul zonei euro.

Chiar şi Benoit Coeure, considerat un aliat cheie al lui Draghi, a avertizat cu privire la riscul apariţiei unor astfel de bule în cazul în care o bancă centrală achiziţionează obligaţiuni prea mult timp. „Trebuie să fim atenţi la riscurile la adresa stabilităţii financiare“, declara Coeure recent.

La rândul său, Peter Praet, eco­nomist-şef al BCE, a admis că eco­nomia zonei euro creşte acum într-un ritm alert, dar această creştere nu se reflectă în datele privitoare la inflaţie, ceea ce înseamnă că politica monetară trebuie să fie în continuare una relaxată.

Acesta argumentează că banca ar trebui să aibă răbdare pentru că nu a progresat suficient către atingerea ţintei de inflaţie de aproape 2%.

Fondul Monetar Internaţional a îndemnat de asemenea recent BCE să fie prudentă cu privire la retragerea stimulentelor monetare, potrivit Wall Street Journal.

Praet a avertizat de asemenea că dobânzile negative introduse de BCE la mijlocul anului 2014 ar putea afecta profiturile băncilor în timp.

Anterior, Draghi a descris experimentul băncii cu dobânzile sub zero drept un „succes“. „Nu am asistat la distorsiunile anticipate, nu am văzut profitabilitatea băncilor scăzând; de fapt, aceasta este în creştere.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO