Business Internaţional

Draghi: Un euro puternic reprezintă un risc pentru inflaţie şi vom fi atenţi

Draghi: Un euro puternic reprezintă un risc pentru...

Autor: Iulian Anghel

18.02.2013, 19:29 343

Rata de schimb a euro nu se află între obiectivele de politică monetară ale Băncii Centrale Europene (BCE), care va ţine, totuşi, seama de riscul pe care ea o reprezintă pentru inflaţie, a susţinut astăzi preşedintele BCE Mario Draghi, în faţa Comisiei de afaceri economice şi monetare a Parlamentului European, fără a spune dacă instituţia pe care o conduce va interveni într-un fel sau altul pentru susţinerea creşterii economice.

“Cursul de  schimb nu face parte dintre obiectivele de politică monetară ale Băncii Central Europene, dar este important pentru creşterea economică şi pentru inflaţie. Inflaţia ar trebui să scadă pe termen scurt la sub 2%”, a spus Draghi, citat de publicaţia economică Les Echos. Imediat după această declaraţie, euro s-a depreciat uşor faţă de dolarul american.
 
Euro a atins cel mai înalt nivel din ultimele 14 luni în faţa dolarului, o evoluţie ce a complicat sarcina BCE în ceea ce priveşte susţinerea creşterii economice şi a alimentat speculaţiile potrivit cărora Banca Centrală va fi obligată să ia noi măsuri de susţinere a economiei.
 
“Trebuie să analizăm în viitoarele noastre proiecte, dacă rata de schimb a euro a avut un impact asupra profilului inflaţionist, căci întotdeauna tratâm astfel de probleme prin prisma stabilităţii preţurilor”, a adăugat Draghi.
 
În 7 februarie, când Draghi a spus clar că aprecierea monedei unice reprezintă un risc pentru inflaţie, alimentând speculaţiile că BCE ar putea lua în calcul reduceri ale dobânzii, euro a pierdut 2 cenţi în faţa dolarului. Astăzi, după declaraţia sa din Parlamentul European, moneda unică s-a depreciat la 1,3350 euro/dolar, de la 1,2259 euro/dolar.
 
Săptămâna trecută, miniştrii de finanţe ai statelor din G20 au ridicat tonul la guvernele care vor să influenţeze cursurile de schimb, în încercarea de a calma speculaţiile legate de declanşarea unui război valutar. Dar ei nu au criticat pe faţă Japonia pentru deprecierea yenului.
 
Potrivit comunicatului de final al G20 încheiat sâmbătă la Moscova, miniştrii de finanţe şi reprezentanţii băncilor centrale au decis să nu folosească ratele de schimb în scopuri concurenţiale.
 
Liderii principalelor economii vor să tempereze temerile că unele ţări încearcă să devalorizeze monedele pentru susţinerea creşterii economice prin exporturi.
 
Riscul este intrarea pe o spirală a devalorizărilor şi protecţionismului, dacă statele vor reacţiona pentru protejarea propriilor economii, devalorizându-şi monedele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO