Business Internaţional

Drama demografică a Ucrainei în cifre: Refugiaţii ucraineni au dus la creşterea populaţiei Varşoviei cu 17%, iar a Republicii Moldova cu aproape 14%

Drama demografică a Ucrainei în cifre: Refugiaţii...

Autor: Ramona Cornea

25.03.2022, 22:09 2890

Polonia, cea mai mare economie est-europeană, a primit până acum 2 milioane de refugiaţi ucraineni goniţi de război, iar în Republica Moldova, cea mai săracă ţară europeană, au ajuns aproape 351.000 de persoane.

Partea de est a UE şi întreaga regiune se confruntă de mult timp cu un declin demografic atât de mare încât este considerat o bombă cu explozie întârziată care poate duce la dispariţia de naţiuni. În Ucraina, declinul este grăbit de războiul cu Rusia, iar dimensiunile lui se pot vedea în comparaţii. Spre exemplu, refugiaţii ucraineni ajunşi în Varşovia au dus la creşterea cu 17% a populaţiei capitalei poloneze. Afluxul de refugiaţi a mărit populaţia Republicii Moldova cu aproape 14%. Cifrele spun multe şi despre provocările cu care se confruntă oraşele şi ţările gazdă.

În mai puţin de patru săptămâni, războiul din Ucraina a obligat 3 mi­lioa­ne de oameni să-şi părăsească casele şi să plece în ţările învecinate, creând cea mai gravă criză a refugiaţilor din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Aproape 2 milioane de refugiaţi ucraineni au venit în Polonia, dintre care 300.000 s-au oprit în Varşovia, ceea ce înseamnă că numărul locui­to­rilor din acest oraş a crescut cu apro­ximativ 17% de la izbucnirea războiului din Ucraina.

Republica Moldova are de departe cel mai mare număr de refugiaţi pe cap de locuitor.

Populaţia din Republica Moldova s-a mărit brusc cu 350.886 de oameni, iar pentru o populaţie de aproape 2,6 mil. de locuitori în 2021 aceasta înseamnă o creştere de aproape 14% în nici patru săptămâni.

ONU spune că, până pe 16 martie, Polonia a primit aproape 1,92 milioane de refugiaţi ucraineni, România a primit 491.409 de persoane, Moldova - 350.886, Ungaria - 282.611, Slovacia - 228.844, Rusia - 168.858, iar Belarus - 2.127, arată datele de la BBC.

Guvernul Poloniei, ţară care a primit cel mai mare număr de refugiaţi, a spus că va avea nevoie de mai mulţi bani decât îi oferă Uniunea Europeană pentru ai găzdui pe noii sosiţi.

Până pe 17 martie, numărul de refugiaţi ucraineni ajunsese la 1,95 milioane de persoane, scrie Notes from Poland.  Guvernul polonez nu a înfiinţat tabere sau alte facilităţi de cazare la scară largă şi, drept urmare, refugiaţii ucraineni s-au îndreptat spre oraşele mari, pe care le consideră cele mai bune locuri pentru a găsi ajutor, cazare sau de muncă.

 În această situaţie, primăria din Varşovia a anunţat că numărul total al refugiaţilor care s-au oprit în oraş ajunsese la 300.000 pe 17 martie, ceea ce înseamnă că numărul locuitorilor din Varşovia a crescut cu aproximativ 17% de la izbucnirea războiului din Ucraina.

Autorităţile din Varşovia au pus la dispoziţia refugiaţilor ucraineni peste 25.000 de locuri de dormit pentru cel puţin o noapte. Alte locuri de cazare au fost oferite de autorităţile provinciale, ONG-uri, companii, organizaţii religioase şi alte grupuri, iar mulţi polonezi au găzduit refugiaţi în casele lor. Mai mult, şcolile din Varşovia acceptă în jur de 800 ñ 1.000 de noi elevi pe zi, având în vedere că aproximativ jumătate dintre refugiaţii ucraineni care fug în Polonia sunt copii.

Primarul Varşoviei, Rafal Trzaskowski, a cerut în mod repetat mai mult sprijin din partea guvernului Poloniei şi instituirea unui sistem internaţional de ajutor. Alte oraşe au făcut apeluri similare, inclusiv Cracovia, care a estimat că găzduieşte aproximativ 70.000-90.000 de refugiaţi, aproximativ 9% - 12% din populaţia sa anterioară.

Republica Moldova, care are de departe cel mai mare număr de refugiaţi pe cap de locuitor, a apelat şi la ajutor internaţional pentru a face faţă numărului de refugiaţi care sosesc. În total, populaţia din Republica Moldova a crescut cu 350.886 de refugiaţi, iar pentru o populaţie de aproape 2,6 mil. de locuitori în 2021 înseamnă o creştere de aproape 14% în nici patru săptămâni.

Informaţii furnizate de ruşi spun că numărul de refugiaţi ucraineni care au venit în Rusia este mai mare. Aleksandr Ciuprian, ministrul interimar al situaţiilor de urgenţă, a declarat că Rusia a primit până acum aproape 250.000 de refugiaţi din Donbas, conform SeeNews.

În Ungaria, presa locală scrie că autorităţile se aşteaptă să primească până la 900.000 de refugiaţi din Ucraina.

Uniunea Europeană crede că numărul total de refugiaţi ar putea ajunge la 7 milioane de persoane. Până acum, UE a alocat 500 de milioane de euro pentru ajutorul umanitar acordat Ucrainei. Cu toate acestea, costul sprijinirii doar a 5 milioane de refugiaţi ar putea fi de 50 de miliarde de euro doar în 2022, estimează Economist Intelligence Unit.

În 1991 erau aproape 52 de milioane de oameni în Ucraina, dar până în 2021 populaţia totală a ţării a scăzut la 41,6 milioane. În total, populaţia din Ucraina s-a diminuat cu 20% din 1991, evoluţie ce include şi scădere bruscă de la 45,4 milioane la 42,9 milioane între 2014 şi 2015, după ce Rusia a anexat Crimeea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO