Business Internaţional

Dramele din SUA: O fată care lucrează în bordel se plânge că nu are contract de muncă şi că dacă Republicanii opresc Obamacare nu va avea bani să-şi plătească asigurările

Sursă foto: Financial Times

Sursă foto: Financial Times

Autor: Alex Ciutacu

09.09.2017, 13:30 4336

O tânără din Nevada, Statele Unite, povesteşte de ce îndepărtarea Obamacare va crea o nedreptate pentru oamenii care se află în aceeaşi situaţie ca şi ea, potrivit Financial Times.

Alice Little, o absolventă de psihologie, care trăieşte printre munţii de nisip ai statului Nevada, are un venit de şase cifre, ceea ce o împiedică să primească asigurare pentru nevoiaşi, are statut de contractor independent acest lucru înseamnând că nu îi este plătită asigurarea de către niciun angajator, şi lucrează într-un bordel, ocupaţia ei profesională complicând şi mai mult lucrurile pentru ea.

Obamacare, aşa cum a fost poreclit PPACA( Patient Protection and Affordable Care Act), este un statut federal, pus în aplicare de al 111-lea Congres al Statelor Unite, şi semnat de preşedintele Barrack Obama la data de 23 martie 2010. Reprezintă cea mai mare reformă a sistemului de sănătate, din 1965, când au fost introduse Medicare şi Medicaid, până în prezent, şi care a extins extrem de mult graniţele acoperirii asigurărilor medicale pentru populaţie.

Dacă Obamacare este oprită de Republicani, ea va rămâne fără asigurare.

Alice, în vârstă de 27 de ani, lucrează la un bordel licenţiat situat în deşerturile din Carson City, capitala singurului stat din Statele Unite în care este legală prostituţia. Acest fapt nu este singura trăsătură distinctă a statului Nevada, ci şi faptul că este unul dintre statele în care Obamacare este pe cale să se prăbuşească.

Eforturile Republicanilor de a opri reforma lui Barrack Obama a zguduit agenţii de asigurări de sănătate atât de mult încât aceştia au refuzat să mai vândă poliţe pentru 2018, în majoritatea zonelor din stat.

„Am fost terifiaţi”, spune Alice Little, fondatoarea unui grup intitulat Hookers for Healthcare.

Problema cu care se confruntă statul Nevada este o dovadă a ceea ce se poate întâmpla cu multe alte state din SUA.

„Adevărul este că problema nu ar fi că asigurările sunt mult mai greu de obţinut, ci faptul că a devenit imposibil. La propriu, nu avem nicio opţiune. Fetele vorbeau despre faptul că trebuie să ne căutăm alte locuri de muncă sau chiar să ne mutăm”, spune Little.

Brian Sandoval, guvernatorul Republican al Nevadei a anunţat săptămâna trecută că a reuşit să convingă un asigurator să ofere acoperire. Dar piaţa asigurărilor de sănătate rămâne copleşită de nesiguranţă, iar încercările contradictorii ale preşedintelui Donald Trump de a lăsa Obamacare să se prăbuşească pentru a începe o altă reformă, nu ajută deloc.

Lecţia transmisă de situaţia statului Nevada este că eşecul Republicanilor de a revizui Obamacare la Washington nu va face lucrurile să se întoarcă în aceeaşi fază în care se aflau dinainte de „era” Donald Trump. În schimb, ultimele şapte luni de dezbateri şi contradicţii, presărate cu mai multe plecări de la Casa Albă, culminând cu cea a lui Steve Bannon de săptămâna trecută,  au destabilizat în mod devastator piaţa asigurărilor de sănătate.

Susţinătorii preşedintelui Trump nu au lăsat aceste lucruri să treacă neobservate. Deşi aceştia susţin că eşecul revizuirii Obamacare aparţine mai mult Congresului decât preşedintelui, oamenii simt că preşedintele care le-a promis „să cureţe mlaştina”, este acum înghiţit de ea.

De-a lungul statului Nevada, 89.000 de oameni s-au încadrat pentru asigurări de sănătate prin intermediul Obamacare. Acest lucru ajutase  ca procentul de populaţie neasigurată, să scadă de la 23% în 2012, la 11% în 2015.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO