Business Internaţional

Dronă lansată din Yemen pentru atacarea unui aeroport, interceptată de coaliţia saudită

Dronă lansată din Yemen pentru atacarea unui aeroport, interceptată de coaliţia saudită

Autor: Mihai Draghici

13.02.2021, 14:45 124

Coaliţia militară condusă de Arabia Saudită a interceptat, sâmbătă, o dronă încărcată cu explozibil lansată de insurgenţii huthi din Yemen spre un aeroport saudit, informează postul Al-Arabiya.

Drona se îndrepta spre Aeroportul Abha, situat în sud-vestul Arabiei Saudite.

Aparatul de zbor a fost doborât de coaliţia condusă de Arabia Saudită. Administraţia de la Riyad anunţă că drona a fost lansată de insurgenţii huthi din Yemen, subliniind că există tentative frecvente de atacare a unor obiective civile.

Incidentul a fost condamnat de Organizaţia pentru Cooperarea Islamică. "Condamnăm aceste practici criminale asupra civililor comise de miliţiile teroriste huthi", a transmis organizaţia.

Guvernul din Yemen recunoscut la nivel internaţional şi insurgenţii separatişti din sudul ţării au format un Cabinet de uniune naţională în decembrie 2020. Membrii noului Guvern au depus jurământul în Arabia Saudită, iar pe 30 decembrie 2020 au ajuns în oraşul yemenit Aden. În momentul aterizării avionului în care erau membrii noului Guvern din Yemen, pe aeroportul din Aden au avut loc explozii şi focuri de armă, iar după câteva ore s-a produs o nouă deflagraţie în centrul oraşului, în apropierea Palatului prezidenţial. Atacurile din decembrie s-au soldat cu zeci de morţi.

În replică, avioane militare ale coaliţiei conduse de Arabia Saudită au atacat în decembrie poziţii ale insurgenţilor huthi din capitala Yemenului, Sanaa. În ultimii ani, coaliţia saudită a efectuat sute de raiduri aeriene în Yemen, soldate cu mii de morţi, inclusiv numeroşi civili.

Noul Guvern este loial Arabiei Saudite, care coordonează o coaliţie militară împotriva insurgenţilor huthi, susţinuţi de Iran. Rebelii huthi deţin controlul asupra oraşului Sanaa, capitala Yemenului, din 2014.

Zeci de mii de oameni, majoritatea civili, au fost ucişi în conflictul militar din Yemen, iar milioane de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele.

AFACERI DE LA ZERO