• Leu / EUR4.8962
  • Leu / GBP5.5088
  • Leu / USD4.5550
Business Internaţional

Drumul greu al unei companii petroliere către energie verde oferă lecţii poate de viaţă şi de moarte pentru giganţii petrolieri ai lumii

Drumul greu al unei companii petroliere către energie verde oferă lecţii poate de viaţă şi de moarte pentru giganţii petrolieri ai lumii

Autor: Catalina Apostoiu

10.06.2021, 00:06 1228

Ørsted a trecut printr-un proces de durată de tranziţie dinspre petrol şi gaze către energie regenerabilă, iar acest proces, plin de situaţii dificile, oferă lecţii pentru marii producători de petrol ai lumii care ţintesc către energia solară şi eoliană, scrie The Wall Street Journal.

Astăzi, Ørsted, pe numele anterior Danish Oil and Natural Gas Co., este cel mai mare producător de ener­gie eoliană offshore din lume şi de­păşeşte valoarea de piaţă a gi­gan­ţilor petrolieri Occidental Petroleum şi Eni. Este una dintr-un mic grup de companii energetice cândva de mici dimensiuni care s-au dezvoltat după ce au făcut trecerea de la com­bus­tibili fosili la regenerabile, incluzând Iberdrola, Enel şi NextEra Energy.

Companiile petroliere care vor să urmeze o cale similară pot afla de la Ørsted cât de dificilă este această tranziţie. A fost nevoie de intervenţie guvernamentală, ani de subvenţii şi un peisaj competitiv pentru ca Ørsted să reuşească. Acţionarii şi membrii boardului companiei au pus în mod repetat strategia companiei sub semnul întrebării, iar costurile au crescut puternic datoriile acesteia.

Astăzi, subvenţiile sunt în scădere, dacă mai există. Competiţia pentru proiecte noi eoliene şi solare este foarte strânsă, iar câştigurile sunt mai reduse decât cele ale majorităţii marilor proiecte petroliere.

Un factor important al succesului Ørsted este pariul acesteia pe o singură industrie, unde a avut deja un avantaj. BP şi Royal Dutch Shell, două dintre marile companii petroliere cu cele mai mari ambiţii pentru trecerea la energia regenerabilă, investesc în schimb într-o gamă largă de proiecte.

Ørsted a anunţat recent că intenţionează să investească 57 mld. dolari în energie eoliană. Un avantaj puternic pentru această companie şi altele: focusul guvernelor din întreaga lume pe energia eoliană offshore.

Pentru Østed, procesul de reinventare nu a fost unul uşor. Compania a fost trasă în jos de datorii pe parcursul procesului şi a fost nevoită să lupte pentru a convinge guvernul danez să-i susţină ambiţiile internaţionale.

Astăzi, numărul companiilor din sector a explodat, iar analiştii spun că întărirea competiţiei ar putea pune presiune pe marje. Câştigurile financiare nu sunt la fel de bune ca cele legate de proiectele petroliere şi de gaze, însă unii investitori spun că acestea sunt mai puţin volatile şi mai previzibile.

Această diferenţă face ca investitorii în mari companii petroliere să ezite să îmbrăţişeze o tranziţie completă către regenerabile.

 
Urmează ZF Power Summit 2023
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8962
Diferență: -0,1224
Ieri: 4.9022
Azi: 4.5550
Diferență: -0,4306
Ieri: 4.5747
Azi: 5.5088
Diferență: 0,3717
Ieri: 5.4884
Azi: 4.9559
Diferență: 0,3117
Ieri: 4.9405